Muszę napisać, że kurczak z grilla według tego przepisu jest po prostu obłędny. Właściwie to najlepszy kurczak z grilla jaki do tej pory miałam okazję konsumować. Życzyłabym sobie bardzo, aby lato trwało przez cały rok po to aby móc takie wspaniałości robić na węglowym grillu. Zanim kurczak trafił na grill został zamarynowany w wodzie z dodatkiem soli, oliwy oraz ziół. Użyłam wszystkich ziół którymi dysponowałam, były to zarówno świeże zioła z doniczkowych upraw na kuchennym parapecie jak i zioła mrożone. Udka i podudzia kurczaka oczyściłam i zamarynowałam 12 godzin wcześniej. Podczas drugiego etapu grillowania kurczak był smarowany aromatyczną domową marynatą. Ja kurczaka pozbyłam skóry, co nie oznacza, że amatorzy brązowej i chrupiącej skórki muszą zrobić tak samo. Kwestia wyboru. Zapraszam na szczegóły całego tego wspaniałego przepisu.
Przygotowanie marynaty: do miski lub pojemnika w którym będzie się marynować mięso wlejcie wodę (1), dodajcie sól (2) (polecam sól morską lub kamienną) oraz oliwę (3).
Dodajcie również ziarna pieprzu (4). Teraz dodajcie dostępne Wam zioła (5) oraz umyte i oczyszczone elementy kurczaka (6).
Idea jest taka, aby mięso było przykryte wodą, jeśli wody jest zbyt mało, dodajcie jej tyle ile potrzeba (7). Włóżcie kurczaka do lodówki na przykład na całą noc (8). Przygotowanie marynaty do smarowania mięsa: do miseczki dodajcie miód (9),
ząbki czosnku, bez łupin, przeciśnięte przez praskę (10), sok z cytryny (11) oraz oliwę (12).
Do smaku dodajcie sól (13). Całość wymieszajcie. Grillowanie kurczaka: kurczaka wyjmijcie z wody, ułóżcie na aluminiowej tacy do grillowania (14) i całość przykryjcie szczelnie folią aluminiową (15). W tym stanie kurczak musi się piec przez około 30 minut.
Po tym czasie zdejmijcie folię aluminiową (16) i grillujcie kurczaka przez następnych około 30 minut. W tym czasie smarujcie kurczaka kilkakrotnie przygotowaną marynatą i przekładajcie go na wszystkie strony (17) (18).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Do wykonania tego przepisu możecie użyć wszystkich elementów kurczaka, nie tylko ud i podudzi.
Maksymalny czas marynowania mięsa w wodzie wynosi 24 godziny.