PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-02-04

Kurek z ziemniakami w aromatycznych przyprawach

Kurek z ziemniakami w aromatycznych przyprawach
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Kapuśniak
x

Proponuję danie rybne jednogarnkowe. Do jego wykonania użyłam 2 małe czerwone kurki, ziemniaki, pomidory oraz garść krewetek. Clou przepisu, oprócz wymienionych składników są przyprawy – kardamon, kminek, szafran i kurkuma, które dodają daniu pięknego aromatu.
Przygotowanie przepisu składa się z 3 etapów: lekkie podsmażenie kurka w całości,  ugotowanie ziemniaków i połączenie obu składników. Zarówno ryba oraz ziemniaki łączy aromat przypraw, ponieważ dodaje się je już na początku przygotowywania dania. Przed podaniem rybę polecam wyfiletować. Dzięki temu ani ości, ani skóra nie będą Wam zakłócać przyjemności jedzenia. Instrukcje krok po kroku jak filetować rybę najdziecie na stronie Tapenda TUTAJ. Krewetki możecie pominąć. Użyliśmy je dlatego tylko, że ryby naprawdę maleńkie. Zapraszam na szczegóły przepisu.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Na patelnię dodajcie oliwę, czosnek oraz płatki papryki (1). Po chwili dodajcie również wszystkie zmielone przyprawy (2). Kiedy oliwa będzie już gorąca i poczujecie ładny zapach przypraw, dodajcie na patelnię oczyszczonego kurka (3).

Kurka obsmażcie krótko ze wszystkich stron, do smaku dodajcie sól (4). Dla wzmocnienia aromatu dania dodajcie również wino (5). Kiedy wino się wygotuje kurki usuńcie z patelni (6).  

Na pozostały tłuszcz dodajcie obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki (7) oraz tyle wody (8), aby ziemniaki mogły się ugotować. Przykryjcie patelnię i duście ziemniaki prawie że do miękkości (9).

W tym czasie dodajcie również pokrojone pomidory koktajlowe lub daktylowe (10). 4-5 minuty przed końcem gotowania ziemniaków dodajcie krewetki oraz z powrotem włóżcie na patelnię ryby (11) (12). Całość gotujcie teraz bez przykrycia, tak aby sos mógł się zredukować. Na koniec dodajcie natkę zielonej pietruszki. Gotowe.   

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE