Zapraszam na letni przepis na obiad lub na kolację. Proponuję kurki z ziemniakami z patelni. Danie wyjątkowego smaku nabiera dzięki dodaniu do niego tartej bułki, która wchłania aromatyczny tłuszcz z patelni i obkleja zarówno ziemniaki oraz kurki. Ten smaczny przepis na kurki jest bardzo prosty w wykonaniu, tani i zabiera również niewiele czasu na jego przygotowanie. Kurki z ziemniakami w tej postaci mogą stanowić samodzielne danie, do którego można podać kefir lub nawet czerwone wino, może też stanowić przystawkę dla dania głównego. Do przygotowania przepisu polecam użyć też młodych ziemniaków.
Przepis jest intuicyjny. Ilości podane w przepisie są orientacyjne. Przepis bardzo polecam i zapraszam na jego szczegóły.
Wykonanie przepisu proponuję rozpocząć od obrania z łupin ziemniaków, pokrojenia ich w kostkę i ugotowania do miękkości. Na patelnię dodajcie oliwę oraz pokrojoną w kostkę cebulę (1). Duście cebulę wolno do momentu kiedy stanie się szklista. Wtedy dodajcie oczyszczone kurki oraz odrobinę wody (2) (3).
Patelnię przykryjcie pokrywką i duście kurki do miękkości (4). Zajmie Wam to około 10- 15 minut. W międzyczasie dodajcie do smaku kurek sól oraz pierz (5). Kiedy kurki będą gotowe, zdejmijcie pokrywkę i zredukujcie płyny. Teraz dodajcie ugotowane ziemniaki (6).
Całość wymieszajcie (7). Do smaku dodajcie pieprz i ewentualnie sól (8). W razie potrzeby dodajcie również oliwę. Na samym końcu dodajcie tartą bułkę (9). Znów całość wymieszajcie i po kilku chwilach danie zdejmijcie z palnika. Możecie całość oprószyć również natką pietruszki. Kurki z ziemniakami z patelni są gotowe. Pycha.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję