Zapraszam na łazanki z kiszoną kapustą i grzybami. Proponuję tradycyjny przepis, który z pewnością wielu z Was zna i wielokrotnie do niego wraca. Przepis na łazanki z kapustą jest prosty i bardzo smakowity, jest kwintesencją polskiej kuchni, i w tej postaci traktowany jest również jako danie bożonarodzeniowe.
Przepis, w sensie ilości przypraw jest intuicyjny. Każdy dosmaczy kapustę wg swojego gustu. Do przygotowania przepisu użyłam gotowe łazanki, aby było jeszcze bardziej domowo, proponuję zrobić ciasto makaronowe i samemu wyciąć kwadraciki.
Przepis serdecznie polecam i zapraszam na jego szczegóły oraz FILM z mojej kuchni.
Suszone grzyby musicie opłukać pod bieżącą wodą, aby pozbyć się zanieczyszczeń i namoczyć je w 1-2 szklanakch wody na 1-2 godziny. Następnie grzyby gotujecie pod przykryciem przez 20 minut (1). Kapustę poszatkujcie, jeśli jest zbyt kwaśna przelejcie ją na durszlaku wrzątkiem. Teraz do kapusty dodajcie: gorącą wodę z ugotowanych grzybów (2), 1-2 łyżki oleju (3),
oraz wszystkie przyprawy- pieprz, ziele angielskie, sól, liście laurowe i cukier (4) (5) (6). Kapustę gotujcie do miękkości. Zajmie Wam to około 1- 1,5 godziny. W razie konieczności dodajcie gorącą wodę. Kapustę doprawcie do smaku.
Na patelni, na oleju, uduście do miękkości pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajcie ją do ugotowanej kapusty (7). Dodajcie również pokrojone, ugotowane wcześniej grzyby (8). Całość wymieszajcie i gotujcie jeszcze przez kilka chwil. Ugotujcie łazanki i dodajcie je do kapusty, całość wymieszajcie (9). Gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję