PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2017-11-30

Łazanki z kiszoną kapustą i grzybami

Łazanki z kiszoną kapustą i grzybami
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: ok. 2 h
Ilość porcji Ilość porcji: 4-6 porcji
 
Przeczytaj również: Wątróbka cielęca na maśle

Zapraszam na łazanki z kiszoną kapustą i grzybami. Proponuję tradycyjny przepis, który z pewnością wielu z Was zna i wielokrotnie do niego wraca. Przepis na łazanki z kapustą jest prosty i bardzo smakowity, jest kwintesencją polskiej kuchni, i w tej postaci traktowany jest również jako danie bożonarodzeniowe. 
Przepis, w sensie ilości przypraw jest intuicyjny. Każdy dosmaczy kapustę wg swojego gustu. Do przygotowania przepisu użyłam gotowe łazanki, aby było jeszcze bardziej domowo, proponuję zrobić ciasto makaronowe i samemu wyciąć kwadraciki.
Przepis serdecznie polecam i zapraszam na jego szczegóły oraz FILM z mojej kuchni.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Suszone grzyby musicie opłukać pod bieżącą wodą, aby pozbyć się zanieczyszczeń i namoczyć je w 1-2 szklanakch wody na 1-2 godziny. Następnie grzyby gotujecie pod przykryciem przez 20 minut (1). Kapustę poszatkujcie, jeśli jest zbyt kwaśna przelejcie ją na durszlaku wrzątkiem. Teraz do kapusty dodajcie: gorącą wodę z ugotowanych grzybów (2), 1-2 łyżki oleju (3),   

oraz wszystkie przyprawy- pieprz, ziele angielskie, sól, liście laurowe i cukier (4) (5) (6). Kapustę gotujcie do miękkości. Zajmie Wam to około 1- 1,5 godziny. W razie konieczności dodajcie gorącą wodę. Kapustę doprawcie do smaku.

Na patelni, na oleju, uduście do miękkości pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajcie ją do ugotowanej kapusty (7). Dodajcie również pokrojone, ugotowane wcześniej grzyby (8). Całość wymieszajcie i gotujcie jeszcze przez kilka chwil. Ugotujcie łazanki i dodajcie je do kapusty, całość wymieszajcie (9). Gotowe.  


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE