PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2017-11-30

Łazanki z kiszoną kapustą i grzybami

Łazanki z kiszoną kapustą i grzybami
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: ok. 2 h
Ilość porcji Ilość porcji: 4-6 porcji
 
Przeczytaj również: Biała kiełbasa w sosie pomidorowym z grzybami

Zapraszam na łazanki z kiszoną kapustą i grzybami. Proponuję tradycyjny przepis, który z pewnością wielu z Was zna i wielokrotnie do niego wraca. Przepis na łazanki z kapustą jest prosty i bardzo smakowity, jest kwintesencją polskiej kuchni, i w tej postaci traktowany jest również jako danie bożonarodzeniowe. 
Przepis, w sensie ilości przypraw jest intuicyjny. Każdy dosmaczy kapustę wg swojego gustu. Do przygotowania przepisu użyłam gotowe łazanki, aby było jeszcze bardziej domowo, proponuję zrobić ciasto makaronowe i samemu wyciąć kwadraciki.
Przepis serdecznie polecam i zapraszam na jego szczegóły oraz FILM z mojej kuchni.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Suszone grzyby musicie opłukać pod bieżącą wodą, aby pozbyć się zanieczyszczeń i namoczyć je w 1-2 szklanakch wody na 1-2 godziny. Następnie grzyby gotujecie pod przykryciem przez 20 minut (1). Kapustę poszatkujcie, jeśli jest zbyt kwaśna przelejcie ją na durszlaku wrzątkiem. Teraz do kapusty dodajcie: gorącą wodę z ugotowanych grzybów (2), 1-2 łyżki oleju (3),   

oraz wszystkie przyprawy- pieprz, ziele angielskie, sól, liście laurowe i cukier (4) (5) (6). Kapustę gotujcie do miękkości. Zajmie Wam to około 1- 1,5 godziny. W razie konieczności dodajcie gorącą wodę. Kapustę doprawcie do smaku.

Na patelni, na oleju, uduście do miękkości pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajcie ją do ugotowanej kapusty (7). Dodajcie również pokrojone, ugotowane wcześniej grzyby (8). Całość wymieszajcie i gotujcie jeszcze przez kilka chwil. Ugotujcie łazanki i dodajcie je do kapusty, całość wymieszajcie (9). Gotowe.  


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE