PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2021-02-08

Leczo po polsku

Leczo po polsku
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 2 h
Ilość porcji Ilość porcji: ok. 10
 
Przeczytaj również: Gotowana kapusta

Przychodzę do Was z przepisem, który nazwałam “Leczo po polsku”. Przepis pochodzi z mojego dziecięcego zeszyciku, w którym w latach 80-tych ubiegłego wieku zapisałam przepis, który otrzymałam od mamy mojej koleżanki. Tytuł przepisu “ Leczo” nie za bardzo zgadza się z oryginalnym przepisem na leczo, które należy do węgierskiej tradycji kulinarnej, ale leczo po polsku- dlaczego nie!
Dziś potrawa mi równie dobrze smakowała jak około 35 lat temu. Wprowadziłam tylko jedną poprawkę- zamiast kaczupu dodałam puszkę pomidorów plus łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Leczo po polsku jest łatwym przepisem- ilość podstawowych składników wynosi 1/2 kg. Potrawa o konsystencji bigosu dobrze smaku tak po prostu z kromką chleba, podobnie jak bigos najlepsza jest na drugi i w kolejnych dniach.  Leczo po polsku można wykorzystać do przygotowania zapiekanki ryżowej. Wystarczy tylko ugotować ryż, wymieszać go z jakąś częścią “leczo po polsku” posypać mozzarellą czy żółtym serem i zapiec w piekarniku. Polecam ten łatwy przepis i zapraszam na jego szczegóły.

•Składniki•

 
składniki na leczo po polsku
 
 

•Przygotowanie•

Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie ją na plasterki i jeszcze na pół (1). Wędliny pokrójcie w kostkę (2). Pokrójcie pieczarki na mniejsze kawałki (3). Jeśli pieczarki posiadają ładną skórę pozostawcie ją. Teraz kolejno- pieczarki i kiełbasę przesmażacie na patelni z dodatkiem oleju. Cebulę dusiłam z dodatkiem małej ilości oleju za to z dodatkiem wody i pod przykryciem. Dodawałam wodę jeśli było jej za mało. Cebula musi być uduszona do miękkości.    

Tak przygotowane składniki przełóżcie do garnka (4). Dodajcie puszkę pomidorów bez skórki, szklankę wody, koncentrat pomidorowy (5) (6),

przyprawy (7) oraz zalewę z konserwowej papryki (8). Całość duście jeszcze przez około 30 minut, po czym dodajcie paprykę (9). Całość wymieszajcie i pozostawcie do następnego dnia, aby smaki się przegryzły. Na drugi dzień doprawcie leczo - w razie potrzeby. 


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Do przygotowania leczo po polsku użyłam paprykę konserwowaną 2 słoiczki o łącznej masie netto 400 g

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE