![]() |
Przychodzę do Was z przepisem, który nazwałam “Leczo po polsku”. Przepis pochodzi z mojego dziecięcego zeszyciku, w którym w latach 80-tych ubiegłego wieku zapisałam przepis, który otrzymałam od mamy mojej koleżanki. Tytuł przepisu “ Leczo” nie za bardzo zgadza się z oryginalnym przepisem na leczo, które należy do węgierskiej tradycji kulinarnej, ale leczo po polsku- dlaczego nie!
Dziś potrawa mi równie dobrze smakowała jak około 35 lat temu. Wprowadziłam tylko jedną poprawkę- zamiast kaczupu dodałam puszkę pomidorów plus łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Leczo po polsku jest łatwym przepisem- ilość podstawowych składników wynosi 1/2 kg. Potrawa o konsystencji bigosu dobrze smaku tak po prostu z kromką chleba, podobnie jak bigos najlepsza jest na drugi i w kolejnych dniach. Leczo po polsku można wykorzystać do przygotowania zapiekanki ryżowej. Wystarczy tylko ugotować ryż, wymieszać go z jakąś częścią “leczo po polsku” posypać mozzarellą czy żółtym serem i zapiec w piekarniku. Polecam ten łatwy przepis i zapraszam na jego szczegóły.
![]() |
![]() |
![]() |
Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie ją na plasterki i jeszcze na pół (1). Wędliny pokrójcie w kostkę (2). Pokrójcie pieczarki na mniejsze kawałki (3). Jeśli pieczarki posiadają ładną skórę pozostawcie ją. Teraz kolejno- pieczarki i kiełbasę przesmażacie na patelni z dodatkiem oleju. Cebulę dusiłam z dodatkiem małej ilości oleju za to z dodatkiem wody i pod przykryciem. Dodawałam wodę jeśli było jej za mało. Cebula musi być uduszona do miękkości.
![]() |
![]() |
![]() |
Tak przygotowane składniki przełóżcie do garnka (4). Dodajcie puszkę pomidorów bez skórki, szklankę wody, koncentrat pomidorowy (5) (6),
![]() |
![]() |
![]() |
przyprawy (7) oraz zalewę z konserwowej papryki (8). Całość duście jeszcze przez około 30 minut, po czym dodajcie paprykę (9). Całość wymieszajcie i pozostawcie do następnego dnia, aby smaki się przegryzły. Na drugi dzień doprawcie leczo - w razie potrzeby.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Do przygotowania leczo po polsku użyłam paprykę konserwowaną 2 słoiczki o łącznej masie netto 400 g