Proponuję przepis na domowe lody brzoskwiniowe. Przepis jest łatwiutki, szybko się go robi. Do przygotowania lodów brzoskwiniowych według tego przepisu będziecie potrzebować tylko 3 składników: zagęszczonego mleka, bitej śmietany oraz brzoskwiń lub nektarynek. Jeśli używacie zwykłej śmietanki 30 % do gotowania, wówczas musicie użyć stabilizator, po to aby śmietana się dobrze ubiła. Wiele marek dodaje do śmietanki karagen- stabilizator, dlatego warto czytać etykiety, aby niepotrzebnie zdublować ten składnik.
Lody wg tego przepisu wychodzą kremowe. Przed podaniem, warto kilka minut poczekać, aby lody stały się miękkie.
Jeśli macie ochotę na inne smaki lodów to zapraszam na sam dół wpisu, do modułu: Porady Tapenda- znajdziecie tam więcej wskazówek dotyczących domowych lodów.
Brzoskwinie obierzcie ze skórki, usuńcie pestki, pokrójcie na mniejsze kawałki i zmiksujcie na puree. Ja użyłam blendera (1) (2) (3). Puree wydało mi się na tyle gęste, że zdecydowałam się już nie wygotowywać soku- przeczytaj moje wskazówki w module Porady Tapendy.
Ubijcie śmietanę, dodajcie zagęszczone mleko, wszystko wymieszajcie (4). Teraz dodajcie przygotowane puree i ponownie całość wymieszajcie do połączenia się składników (5). Masę lodową przełóżcie do pojemnika spożywczego z pokrywką i włóżcie lody do zamrażalnika (6). Lody polecam podawać z kawałeczkami świeżych owoców.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Moje porady na przygotowanie domowych lodów o różnych smakach: