PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2020-08-15

Lody brzoskwiniowe- tylko 3 składniki

Lody brzoskwiniowe- tylko 3 składniki
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 6
 
Przeczytaj również: Roladki z kurczaka z szynką i suszonymi pomidorami

Proponuję przepis na domowe lody brzoskwiniowe. Przepis jest łatwiutki, szybko się go robi. Do przygotowania lodów brzoskwiniowych według tego przepisu będziecie potrzebować tylko 3 składników: zagęszczonego mleka, bitej śmietany oraz brzoskwiń lub nektarynek. Jeśli używacie zwykłej śmietanki 30 % do gotowania, wówczas musicie użyć stabilizator, po to aby śmietana się dobrze ubiła. Wiele marek dodaje do śmietanki karagen- stabilizator, dlatego warto czytać etykiety, aby niepotrzebnie zdublować ten składnik.
Lody wg tego przepisu wychodzą kremowe. Przed podaniem, warto kilka minut poczekać, aby lody stały się miękkie.
Jeśli macie ochotę na inne smaki lodów to zapraszam na sam dół wpisu, do modułu: Porady Tapenda- znajdziecie tam więcej wskazówek dotyczących domowych lodów.

•Składniki•

 
składniki na lody brzoskwiniowe
 
 

•Przygotowanie•

Brzoskwinie obierzcie ze skórki, usuńcie pestki, pokrójcie na mniejsze kawałki i zmiksujcie na puree. Ja użyłam blendera (1) (2) (3). Puree wydało mi się na tyle gęste, że zdecydowałam się już nie wygotowywać soku- przeczytaj moje wskazówki w module Porady Tapendy.  

Ubijcie śmietanę, dodajcie zagęszczone mleko, wszystko wymieszajcie (4). Teraz dodajcie przygotowane puree i ponownie całość wymieszajcie do połączenia się składników (5). Masę lodową przełóżcie do pojemnika spożywczego z pokrywką i włóżcie lody do zamrażalnika (6). Lody polecam podawać z kawałeczkami świeżych owoców. 


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Moje porady na przygotowanie domowych lodów o różnych smakach:

  1. Lody domowe czekoladowe.  Aby wykonać lody czekoladowe wg tego przepisu wystarczy dodać do masy na lody kakao.  Aby uniknąć grudek najpierw kakao rozmieszajcie w zagęszczonym mleku a następnie wszystko dodajcie do ubitej śmietany.
  2. Lody domowe stracciatella. Jeśli lubicie lody z kawałkami czekolady wystarczy dodać do domowych lodów kawałki ulubionej czekolady.  Najlepiej zrobić to wtedy kiedy lody są już lekko zamrożone. W ten sposób unikniecie ewentualnego rozpuszczenia się czekolady.
  3. Lody domowe z Nutella- to mój ulubiony smak domowych lodów. Na papierze od pieczenia połóżcie uformowane małe kleksiki kremu Nutella. Włóżcie je do zamrażarki. Zamrożoną Nutellę dodajcie do masy na lody i całość zamroźcie.   
  4. Lody domowe owocowe.  Do bitej śmietany i mleka zagęszczonego dodajcie owocowe puree. Jeśli używacie owoców z dużą ilością soku, najpierw zredukujcie sok gotując puree owocowe do momentu odparowania soku. Ten krok możecie pominąć jeśli używacie takich owoców jak banany czy mango.
•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE