I dziś pizza. Tym razem włoska domowa, taka na grubszym spodzie. Czas potrzebny na wyrośnięcie ciasta wynosi 36 godzin. Są jednak same zalety ciasta długodojrzewającego na pizzę. Najważniejsza to mała ilość drożdży, co powoduje, że zjedzona pizza nie lewituje w żołądku i co chwila się nam odbija. Oczywiście dochodzi jeszcze kwestia wzdętego brzucha.
Wyrobione ciasto wkładacie do lodówki i zapominacie o nim przez półtorej dobry.
Ciasto wykonałam z popularnej dla pizzy mąki typu 00 Marki Basia. Bez problemu znajdziecie ją w handlu. Mąka typu 00 charakteryzuje się tym, że wchłania wodę w ilości do 75% swojej masy, a to z kolei raj dla drożdży. W ten sposób tworzy się silna siatka glutenowa, która przytrzymuje gaz powstały w wyniku fermentacji. To jest powód dla którego zobaczycie w cieście na pizzę ogromne bąble, które polecam co jakiś czas przebijać.
Jako dodatki dla pizzy wytypowałam: ser mozzarella, surową kiełbasę, tuńczyka z oleju, cebulę, rukolę, salami pikantne, prosciutto oraz rukolę. Z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Do przygotowania przepisu użyłam min. Mąkę na Pizzę typ 00 Basia. Zapraszam na szczegóły przepisu oraz FILM z jego realizacji.
Przygotowanie ciasta na pizzę: do mąki dodajcie oliwę, sól (1) (2) (3)
oraz rozpuszczone w wodzie drożdże (4). Łyżką wymieszajcie wszystkie składniki, a następnie wszystko wyłóżcie na stolnicę i wyróbcie elastyczne ciasto. W razie konieczności dodajcie trochę mąki. Ciasto włóżcie do bardzo dużej miski lub podzielcie je na 2 miski i przykryjcie talerzem lub folią spożywczą. Podczas leżakowania w lodówce ciasto sporo urośnie. Co jakiś czas przebijajcie bąble. Pozostawcie ciasto w lodówce na 36 godzin. Po tym czasie ciasto wyjmijcie z lodówki (5) przeróbcie je, aby odgazować i pozostawcie w temperaturze pokojowej na 2 godziny- pod przykryciem. W tym czasie przygotujcie sos oraz dodatki. Przygotowanie sosu jest bardzo proste. Wystarczy do passaty pomidorowej dodać sól i pieprz o smaku i wszystko wymieszać (6).
Nastawcie piekarnik na 200 stopni. Po dwóch godzinach ciasto rozłóżcie na blasze z wyposażenia piekarnika. Polecam użyć papier do pieczenia. Jeśli go nie używacie, posmarujcie blaszkę oliwą. Ciasto posmarujcie sosem pomidorowym (7). Pieczenie pizzy: tak przygotowaną pizzę włóżcie do nagrzanego na 200 stopni piekarnika na najniższy jego poziom. Pizza musi się piec 10 minut. Następnie wyjmijcie pizzę z piekarnika, dodajcie pokrojoną mozzarellę i wytypowane dodatki (8). Skropcie całość kilkoma kroplami oliwy (9). Ponownie włóżcie pizzę do piekarnika, tym razem na najwyższy poziom. Pizza teraz musi się piec przez 7-10 minut, czyli do momentu kiedy mozzarella troszeczkę się zarumieni.
Wyjmijcie pizzę i jeśli używacie- dodajcie rukolę i prosciutto (10)(11). Gotowe (12)