Nazwa makron paglia e fieno czyli słoma i siano związana jest z dwukolorowym makaronem- żółtym i zielonym, który wykorzystuje się do przygotowania przepisu. Najczęściej jest to makaron wstążki czyli Tagiatelle, w części z dodatkiem szpinaku.
Istnieje wiele wersji sosu dla Paglia e Fieno, ja proponuję najbardziej klasyczny czyli zabielany sos z groszkiem i gotowaną szynką. Sos przygotowałam na maśle. Tradycyjnie już kiedy robię zabielane sosy używam również wywaru- w tym przypadku warzywnego. Robię to po to, aby lepiej zapanować nad konsystencją sosu i nadać mu lepszy smak i aromat. Polecam Wam ten patencik, szczególnie w przypadku używania makaronów jajecznych, które łapczywie chłoną płyny. W przeciwnym wypadku będziecie musieli użyć mnóstwo śmietany, w mojej ocenie ze szkodą dla smaku. W przepisie użyłam słodką śmietanę 30 %, świetnie również wypada śmietana 36 %. Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z mojej kuchni.
Na patelnię dodajcie masło i pokrojoną w kostkę cebulę (1). Po chwili dodajcie pokrojoną w kostkę gotowaną szynkę i całość duście przez kilka chwil (2). Teraz dodajcie wywar warzywny i znów całość duście do momentu kiedy cebula będzie miękka (3).
Kontynuując gotowanie dodajcie śmietanę oraz pieprz i sól do smaku (4). Zredukujcie częściowo sos. Na koniec dodajcie groszek (5) oraz ugotowany makaron, całość wymieszajcie i wykonajcie ostateczną redukcje sosu do kremowej konsystencji (6). Gotowe danie oprószcie startym serem Grana Padano lub Parmezanem. Gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję