Przygotowanie sosu bolońskiego wymaga czasu dlatego przygotowujemy go zawsze w hurtowych ilościach, następnie porcjujemy, zamrażamy i sos wykorzystujemy wtedy kiedy przyjdzie nam na niego ochota. Możliwości wykorzystania sosu bolońskiego jest niezliczona ilość, z czego podstawa to danie z makaronu. Tym razem dodaliśmy do sosu pieczarki oraz kilka sztuk krewetek. W demokratycznym wyborze, polegającym na rzuceniu monetą padło na makaron typu sedanini, choć nie ukrywam, że mieliśmy ochotę na na jajeczne wstążki czyli tagliatelle, które sos boloński kocha najbardziej. Przy takiej organizacji przygotowanie posiłku to naprawdę tylko momencik. Po 15 minutach można usiąść do stołu i zaspokoić głód. Polecam robić sos boloński na “zaś”. Procedurę krok po kroku jak zrobić sos boloński RAGU` przedstawiłam TUTAJ. Zapraszam na przepis.
Pieczarki obierzcie ze skórki i pokrójcie je w plastry (1). Jeśli pieczarki posiadają ładną skórę można ją pozostawić. Na patelnię dodajcie oliwę oraz ząbek czosnku (2). Kiedy czosnek zaaromatyzuje oliwę usuńcie go lub pozostawicie do końca przygotowywania dania. Teraz dodajcie pokrojone pieczarki (3).
Dodajcie również wodę (4) i duście pieczarki przez kilka minut- do momentu kiedy woda wyparuje. W międzyczasie dodajcie sól oraz pieprz do smaku (5) (6).
Teraz dodajcie sos boloński (7). Kiedy sos stanie się ciepły dodajcie oczyszczone krewetki (8). Po 3-4 minutach sos będzie gotowy (9). Ugotujcie makaron według instrukcji podanej na opakowaniu, dodajcie go do sosu i wymieszajcie składniki. Gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję