Zapraszam wszystkich na makaron w sosie kurkowym. Jest to kolejny przepis na kurki, jeśli macie ochotę na więcej, zerknijcie do wszystkich przepisów na kurki.
Przygotowałam naprawdę smaczny sos. Duszone kurki zmiksowałam, dodałam bulion grzybowy, a całą konsystencję podkręciłam kilkoma łyżkami śmietany kremówki.
Aby było rozpustnie, tak przygotowany sos połączyłam z jajecznym makaronem- w tym przypadku użyłam tagliatelle czyli wstążki. Spaghetii, do których nie dodaje jajek wydały mi się zbyt skromne, ale to oczywiście kwestia gustu.
Gotowe danie oprószyłam furą tartego parmezanu i mogę Wszystkich zapewnić, że powstało danie z cyklu- hulaj dusza- piekła nie ma. Cudowne Przepis serdecznie polecam i zapraszam na jego szczegóły- będziecie nim uszczęśliwieni.
Przygotujcie aromatyczny bulion grzybowy. Na patelnię dodajcie oliwę, masło i pokrojoną w kostkę cebulę (1). Cebulę duście na wolnym ogniu do momentu aż stanie się miękka i szklista (2). Teraz dodajcie oczyszczone kurki (3).
Dodajcie małą porcję bulionu grzybowy, przykryjcie patelnię pokrywką i duście kurki przez 10-15 minut (4) (5). Po tym czasie większość kurek wyjmijcie z patelni. Część kurek pozostawcie do dekoracji (6).
Dodajcie do kurek kolejną porcję bulionu grzybowego i całość zmiksujcie przy pomocy blendera (7) (8). Zmiksowane kurki dodajcie z powrotem na patelnię (9). Dla uzyskania konsystencji dodajcie kolejną porcję bulionu grzybowego.
Sos zagotujcie, dodajcie śmietanę (10). Do smaku dodajcie sól i pieprz (11). Dla aromatu dodajcie natkę zielonej pietruszki (12). Na tym etapie nie redukujcie zbyt mocno sosu. Ugotujcie makaron według instrukcji podanej. Ugotowany makaron dodajcie do sosu i wykonajcie ostateczną redukcję.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję