PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-06-27

Makaron w sosie pomidorowym z groszkiem

Makaron w sosie pomidorowym z groszkiem
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Polędwiczki wieprzowe z grilla z wędzonym boczkiem

Sos pomidorowy z groszkiem jest jednym z moich ulubionych sosów. Za każdym razem kiedy go wykonujemy przypomina mi się historia sprzed lat, kiedy to mój znajomy, fan diety wegańskiej, był zmartwiony obowiązkowym stawiennictwem na kolację w towarzystwie osób nie będących na żadnej diecie selektywnej. Nie ma większej przyjemności aniżeli ta, aby pogodzić gust specjalnego gościa oraz smak kolacji. Tego wieczoru jednym z dań było właśnie spaghetti w błyszczącym od oliwy sosie pomidorowym z groszkiem. Kto chciał okrasił swój talerz tartym parmezanem. Dziś proponuję Wam przepis na ten właśnie sos. W miejsce bezjajecznego spaghetti dziś użyliśmy jajeczne wąskie wstążki czyli tagliolini- taki po prostu mieliśmy humor. Nie odmówiliśmy sobie przyjemności użycia parmezanu. Piękne danie- jestem jego absolutnym fanem, łatwe, przesmaczne, po prostu delicja. Serdecznie polecam przepis i rekomenduję jego wypróbowanie.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Sos pomidorowy z groszkiem przygotowuje się na bazie zarówno cebuli oraz czosnku, zatem obierzcie z łupin cebulę i pokrójcie ją w kosteczkę (1). Czosnek obierzcie z łupin (2). Czosnek po zaaromatyzowaniu oliwy możecie usunąć lub pozostawić do końca przygotowywania sosu. Na patelni rozgrzejcie oliwę i dodajcie przygotowaną cebulę i czosnek (3).

Kiedy cebula stanie się szklista dodajcie pomidory bez skórki (4). Dodajcie również wodę (5). Całość przykryjcie i duście, aż cząstki pomidorów staną się miękkie (6). Zajmie Wam to około 10 minut. W przeciwnym razie użyjcie blendera do rozdrobnienia pomidorów. Po wskazanym czasie zdejmijcie pokrywkę i odparujcie ewentualny nadmiar wody.

Do smaku dodajcie sól oraz pieprz (7). 2 minuty przed końcem gotowania dodajcie do sosu groszek- bez wody w której goroszek był konserwowany (8). Sos powinien być zredukowany i błyszczący (9). Teraz ugotujcie makaron wg instrukcji podanej na opakowaniu i dodajcie do sosu. Całość wymieszajcie i gotowe.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE