Sos pomidorowy z groszkiem jest jednym z moich ulubionych sosów. Za każdym razem kiedy go wykonujemy przypomina mi się historia sprzed lat, kiedy to mój znajomy, fan diety wegańskiej, był zmartwiony obowiązkowym stawiennictwem na kolację w towarzystwie osób nie będących na żadnej diecie selektywnej. Nie ma większej przyjemności aniżeli ta, aby pogodzić gust specjalnego gościa oraz smak kolacji. Tego wieczoru jednym z dań było właśnie spaghetti w błyszczącym od oliwy sosie pomidorowym z groszkiem. Kto chciał okrasił swój talerz tartym parmezanem. Dziś proponuję Wam przepis na ten właśnie sos. W miejsce bezjajecznego spaghetti dziś użyliśmy jajeczne wąskie wstążki czyli tagliolini- taki po prostu mieliśmy humor. Nie odmówiliśmy sobie przyjemności użycia parmezanu. Piękne danie- jestem jego absolutnym fanem, łatwe, przesmaczne, po prostu delicja. Serdecznie polecam przepis i rekomenduję jego wypróbowanie.
Sos pomidorowy z groszkiem przygotowuje się na bazie zarówno cebuli oraz czosnku, zatem obierzcie z łupin cebulę i pokrójcie ją w kosteczkę (1). Czosnek obierzcie z łupin (2). Czosnek po zaaromatyzowaniu oliwy możecie usunąć lub pozostawić do końca przygotowywania sosu. Na patelni rozgrzejcie oliwę i dodajcie przygotowaną cebulę i czosnek (3).
Kiedy cebula stanie się szklista dodajcie pomidory bez skórki (4). Dodajcie również wodę (5). Całość przykryjcie i duście, aż cząstki pomidorów staną się miękkie (6). Zajmie Wam to około 10 minut. W przeciwnym razie użyjcie blendera do rozdrobnienia pomidorów. Po wskazanym czasie zdejmijcie pokrywkę i odparujcie ewentualny nadmiar wody.
Do smaku dodajcie sól oraz pieprz (7). 2 minuty przed końcem gotowania dodajcie do sosu groszek- bez wody w której goroszek był konserwowany (8). Sos powinien być zredukowany i błyszczący (9). Teraz ugotujcie makaron wg instrukcji podanej na opakowaniu i dodajcie do sosu. Całość wymieszajcie i gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję