Kiedy pierwszy raz wykonałam makaron z serem Gorgonzola, następnie go spróbowałam od razu popadałam w błogostan. Dla mnie jest to przesmaczny, boski sos do makaronu, bez słowa przesady - to jest przepis na motyle w brzuchu.
Sery pleśniowe, zawierająją sporo tłuszczu, które są nośnikiem smaku i dlatego lubię je wykorzystywać do przygotowywania przepisów na makaron w sosie serowym. W przepisie został użyty ser typu Gorgonzola Dolce. Różnica pomiędzy Gorgonzola Dolce, a Gorgonzola Piccante dotyczy czasu dojrzewania. Gorgonzola Dolce jest serem kremowym, z kolei odmiana piccante jest bardziej zwarta i ser posiada konkretny mocny aromat. Zamiennie zamiast Gorgonzoli używam sera Dor Blue i Rokpol. Manipulując ilością mleka oraz stosując metodę redukcji sosu z każdym gatunkiem sera pleśniowego poradzicie sobie bez najmniejszego problemu, trza tylko spróbować i popełnić przepis. Przepis jest bardzo intuicyjny! Można również użyć mleko i smietankę 30 % w ilości np. 50/50.
Przepis na makaron w sosie serowym jest daniem zimowym. Tak przynajmniej mi się kojarzy. Latem odpuszczam kaloriom. Wolę i mam zresztą większą ochotę na lekkie sosy do makaronów wykonanych na przykład na bazie pomidorów.
Aby przygotować sos polecam ser pokroić na mniejsze kawałki. Następnie ser dodajcie na patelnię (1). Do sera dodajcie mleko (2). Rozpocznijcie podgrzewanie do momentu kiedy ser się całkowicie rozpuści i sos zgęstnieje (3).
Następnie do sosu dodajcie masło (4). Masło poprawia konsystencję sosu. Dla smaku możecie również dodać szczyptę gałki muszkatołowej. Kwestia gustu. Ugotujcie makaron rurki według instrukcji podanej na opakowaniu (5). Sos powinien mieć kremową konsystencję. Nie należy jednak zbytno redukować sosu PRZED dodaniem makaronu, gdyż może okazać się, że będzie zbyt gęsty, aby pokryć nim makaron. Zawsze możecie dokonać redukcji, PO dodaniu makaronu do sosu (6). Gotowe
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Bardzo dobrze z sosem serowym smakuje również makaron typu tagliatelle ( szerokie wstążki). Jeśli zdecydujecie się na ten typ makaronu, przygotujcie odpowiednio więcej sosu, gdyż będzie go potrzeba znacznie więcej na pokrycie nim każdej wstążki makaronu- wstążki to zachłanny makaron