PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-07-27

Makaron z bakłażanem, mozarellą w sosie pomidorowym

Makaron z bakłażanem mozarellą w sosie pomidorowym
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 1 h
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Limoncello- nalewka cytrynowa

Jeśli macie apetyt na treściwe danie z makaronem to proponuję Wam konkretny, rodem z Sycylii, przepis na sos do makaronu. W skład sosu wchodzi bakłażan, który wnosi niezłą ilość kalorii. Zazwyczaj jest tak, że bakłażana oprósza się solą i pozostawia na sitku aby wyciekała z niego woda. Dzięki temu podczas smażenia wchłania mniejszą ilość wody. W tym przypadku tradycyjna procedura przygotowania sosu wymagała, aby bakłażana moczyć przez pół godziny w osolonej wodzie, aby potem takie jędrne kosteczki usmażyć. Nie ma co ukrywać, bakłażan ochoczo pochłaniał tłuszcz. A skoro o kaloriach mowa, to nie można nie wspomnieć o serze mozzarella, który dodawany jest na samym końcu przygotowywania sosu. Pod wpływem temperatury sosu i makaronu, mozarella się topi, obkleja makaron i się ciągnie się bardzo mocno.
Aromatyczny sos pachnie bazylią, która fantastycznie kompunuje się z odrobiną startego owczego sera Pecorino, Grana Padano lub Parmezanu. Nie można odmówić smaku takiemu daniu. Pyszne. Serdecznie polecam i zapraszam na przepis.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Przygotowanie bakłażana: średniej wielkości bakłażana pokrójcie w kosteczkę (1) (2). Następnie kosteczki włóżcie do półmiska (3)

dodajcie sól morską (4) oraz wlejcie zimną wodę (5). Pozostawcie bakłażana w wodzie przez pół godziny. Po tym czasie usuńcie wodę (6)

i kosteczki bakłażana osuszcie przy pomocy papierowego ręcznika (7). Na patelni rozgrzejcie oliwę (8) i dodajcie bakłażana. Smażcie bakłażana porcjami (9).

Usmażone kosteczki bakłażana wyłóżcie na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, który wchłonie nadmiar tłuszczu (10). Przygotowanie sosu: na patelnię dodajcie 10 łyżek oliwy. Ja użyłam pikantnej oliwy aromatyzowanej papryką (11). Do oliwy dodajcie czosnek. Kiedy czosnek zaaromatyzuje oliwę usuńcie go z patelni (12).

Teraz dodajcie pomidory (13) oraz 150 ml wody (14) oraz listki bazylii. Do smaku dodajcie sól (15)

oraz pieprz (16). W międzyczasie rozpocznijcie gotować makaron. Sos gotujcie do momentu kiedy stanie się gęsty i błyszczący, wtedy dodajcie kosteczki bakłażana (17) oraz pokrojoną w kosteczkę mozzarellę (18).

Natychmiast po dodaniu do sosu mozzarelli (19), dodajcie do niego również makaron (20) oraz kilka świeżych listków bazylii (21). Całość wymieszajcie- gotowe. Makaron podawajcie oprószony startym serem pecorino lub parmezanem.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 

Również fantastyczny aromat sosu uzyskuje się dodając do niego oregano zamiast bazylii. W obu przypadkach wielbiciele pizzy będą zadowoleni. 
 

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE