PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-07-27

Makaron z bakłażanem, mozarellą w sosie pomidorowym

Makaron z bakłażanem mozarellą w sosie pomidorowym
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 1 h
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Sernik z czerwoną porzeczką

Jeśli macie apetyt na treściwe danie z makaronem to proponuję Wam konkretny, rodem z Sycylii, przepis na sos do makaronu. W skład sosu wchodzi bakłażan, który wnosi niezłą ilość kalorii. Zazwyczaj jest tak, że bakłażana oprósza się solą i pozostawia na sitku aby wyciekała z niego woda. Dzięki temu podczas smażenia wchłania mniejszą ilość wody. W tym przypadku tradycyjna procedura przygotowania sosu wymagała, aby bakłażana moczyć przez pół godziny w osolonej wodzie, aby potem takie jędrne kosteczki usmażyć. Nie ma co ukrywać, bakłażan ochoczo pochłaniał tłuszcz. A skoro o kaloriach mowa, to nie można nie wspomnieć o serze mozzarella, który dodawany jest na samym końcu przygotowywania sosu. Pod wpływem temperatury sosu i makaronu, mozarella się topi, obkleja makaron i się ciągnie się bardzo mocno.
Aromatyczny sos pachnie bazylią, która fantastycznie kompunuje się z odrobiną startego owczego sera Pecorino, Grana Padano lub Parmezanu. Nie można odmówić smaku takiemu daniu. Pyszne. Serdecznie polecam i zapraszam na przepis.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Przygotowanie bakłażana: średniej wielkości bakłażana pokrójcie w kosteczkę (1) (2). Następnie kosteczki włóżcie do półmiska (3)

dodajcie sól morską (4) oraz wlejcie zimną wodę (5). Pozostawcie bakłażana w wodzie przez pół godziny. Po tym czasie usuńcie wodę (6)

i kosteczki bakłażana osuszcie przy pomocy papierowego ręcznika (7). Na patelni rozgrzejcie oliwę (8) i dodajcie bakłażana. Smażcie bakłażana porcjami (9).

Usmażone kosteczki bakłażana wyłóżcie na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, który wchłonie nadmiar tłuszczu (10). Przygotowanie sosu: na patelnię dodajcie 10 łyżek oliwy. Ja użyłam pikantnej oliwy aromatyzowanej papryką (11). Do oliwy dodajcie czosnek. Kiedy czosnek zaaromatyzuje oliwę usuńcie go z patelni (12).

Teraz dodajcie pomidory (13) oraz 150 ml wody (14) oraz listki bazylii. Do smaku dodajcie sól (15)

oraz pieprz (16). W międzyczasie rozpocznijcie gotować makaron. Sos gotujcie do momentu kiedy stanie się gęsty i błyszczący, wtedy dodajcie kosteczki bakłażana (17) oraz pokrojoną w kosteczkę mozzarellę (18).

Natychmiast po dodaniu do sosu mozzarelli (19), dodajcie do niego również makaron (20) oraz kilka świeżych listków bazylii (21). Całość wymieszajcie- gotowe. Makaron podawajcie oprószony startym serem pecorino lub parmezanem.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 

Również fantastyczny aromat sosu uzyskuje się dodając do niego oregano zamiast bazylii. W obu przypadkach wielbiciele pizzy będą zadowoleni. 
 

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE