Zapraszam na przepis z bakłażanem i groszkiem. Przepis polecam na codzienne menu.
W przepisie wykorzystuję cudowne właściwości bakłażana jakim jest jego niesamowita zdolność do absorbcji wszelkich płynów. Bakłażan jest niczym gąbka, wchłonie wszystko, co mu dostarczyć. Ja tym razem dostarczyłam mu aromatyczny wywar warzywny z dodatkiem anchois. Kosteczki bakłażana wchłonęły całość bez zająknięcia się. Tak przygotowany bakłażan jest bardzo apetycznym składnikiem sosu do makaronu. Danie urozmaiciłam dodatkiem groszku konserwowanego. Przepis polecam i zapraszam na jego szczegóły.
Bakłażana pokrójcie w kostkę, dodajcie do niego sól oraz wodę (1) (2) (3).
Po 20 minutach wodę usuńcie, a kosteczki bakłażana osuszcie przy pomocy papierowego ręcznika (4) (5). Cały zabieg pozwoli pozbyć się lekkiej goryczki, która charakteryzuje bakłażana, dodatkowo bakłażan się nie utleni, oraz jego zdolność absorbcyjna się również zwiększy. W tym czasie przygotujcie aromatyczny wywar warzywny.
Na patelnię dodajcie oliwę, czosnek oraz fileciki anchois (6).
Aby powstrzymać proces smażenia anchois dodajcie kilka łyżek wywaru, wody lub wina (7). Anchois musi się rozpuścić. W razie potrzeby rozetrzyjcie anchois drewnianą łyżką o dno patelni.
Teraz dodajcie bakłażana oraz porcję wywaru (8). Aby sos stał się esencjonalny, zredukujcie go, a następnie dodajcie następną porcję wywaru i znów go zredukujcie (9).
Do smaku dodajcie sól oraz pieprz (10) (11). Na końcu dodajcie groszek (12). Makaron ugotujcie wg instrukcji podanej na opakowaniu i dodajcie go do sosu. Całość dokładnie wymieszajcie. Makaron z bakłażanem z groszkiem jest gotowy.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję