![]() |
Jeśli szukaliście najlepszy przepis na makaron z borowikami, to właśnie na niego trafiliście i postaram się Was przekonać, abyście tego przepisu nie zepsuli poprzez dodanie do niego śmietany. Połączenie grzybów i makaronu to najlepsze połączenie na świecie. Jeśli mamy do czynienia z grzybami przeciętnymi, a do takich zaliczmy pieczarki kurki czy podgrzybki- dodawajcie śmietany w takiej ilości i procentach, jaką lubicie. Sprawa zmienia się diametralnie w przypadku grzybów szlachetnych. Grzybem szlachetnym jest z całą pewnością borowik. Ja robię wszystko, aby wydobyć i podkreślić smak borowika. W końcu szlachetne grzyby kosztują, znalezienie ich w lesie to też nie jest bułka z masłem dlatego śmietana czy zalewajki z mąką akurat w tym przepisie są niedozwolone. Teraz opowiem co jest za to obligatoryjne. Zapewne rzuciło się Wam w oczy, że lista składników obligatoryjnych na przepis z makaronem z borowikami jest bardzo krótka. Zrezygnowam z popularnej cebuli, nie pokroiłam czosnku, za to użyłam oliwę extra vergine, białe wino i wodę, tę ostatnią można zastąpić lekkim bulionem warzywnym. Na koniec pieprz, który grzyby kochają i to wszystko. Rezultat jest oszałamiający w smaku. Sami zobaczcie jaką ten sos ma konsystencję. Bardzo polecam mój przepis na makaron z borowikami.
![]() |
![]() |
![]() |
Czosnek obierzcie z łupin i rozgniećcie go ręką (1). W przepisie użyłam mrożonych prawdziwków, które rozmroziłam i pokroiłam na plastry (2). Dodajcie na patelnię oliwę (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Dodajcie odrobinę morskiej soli oraz czosnek (4) (5). Po zaaromatyzowaniu oliwy czosnek możecie usunąć lub pozostawić go do końca przygotowywania sosu. Teraz dodajcie borowiki i mielony pieprz do smaku (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Borowiki przesmażcie nie dużej niż 1-2 minuty i dodajcie do nich białe wino lub wywar warzywny (7) (8). Jeśli dodaliście wino, dodjacie również trochę wody (9). Gotujcie grzyby przez chwilę.
![]() |
![]() |
![]() |
Sprawdźcie, czy grzyby są dostatecznie ugotowane i dodajcie natkę zielonej pietruszki (10). Sos powinien mieć lekką konsystencję (11). Teraz ugotujcie makaron według instrukcji podanej na opakowaniu. Wymieszajcie go z gotowym sosem (12) i wykonajcie końcowa redukcję sosu.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Zamiast pietruszki możecie użyć tymianku lub lubczyku.
Do sosu z borowikami polecam długi makaron typu tagliatelle ( szerokie wstążki), tagliolini ( wąskie wstążki) lub spaghetti.