PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Makaron z borowikami

Makaron z borowikami
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Krokiety z pieczarkami z ciasta filo

Jeśli szukaliście najlepszy przepis na makaron z borowikami, to właśnie na niego trafiliście i postaram się Was przekonać, abyście tego przepisu nie zepsuli poprzez dodanie do niego  śmietany. Połączenie grzybów i makaronu to najlepsze połączenie na świecie. Jeśli mamy do czynienia z grzybami przeciętnymi, a do takich zaliczmy pieczarki kurki czy podgrzybki- dodawajcie śmietany w takiej ilości i procentach, jaką lubicie. Sprawa zmienia się diametralnie w przypadku grzybów szlachetnych. Grzybem szlachetnym jest z całą pewnością borowik. Ja robię wszystko, aby wydobyć i podkreślić smak borowika. W końcu szlachetne grzyby kosztują, znalezienie ich w lesie to też nie jest bułka z masłem dlatego śmietana czy zalewajki z mąką akurat w tym przepisie są niedozwolone. Teraz opowiem co jest za to obligatoryjne. Zapewne rzuciło się Wam w oczy, że lista składników obligatoryjnych na przepis z makaronem z borowikami jest bardzo krótka. Zrezygnowam z popularnej cebuli, nie pokroiłam  czosnku, za to użyłam oliwę extra vergine, białe wino i wodę, tę ostatnią można zastąpić lekkim bulionem warzywnym. Na koniec pieprz, który grzyby kochają i to wszystko. Rezultat jest oszałamiający w smaku. Sami zobaczcie jaką ten sos ma konsystencję. Bardzo polecam mój przepis na makaron z borowikami.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Czosnek obierzcie z łupin i rozgniećcie go ręką (1). W przepisie użyłam mrożonych prawdziwków, które rozmroziłam i pokroiłam na plastry (2). Dodajcie na patelnię oliwę (3).

Dodajcie odrobinę morskiej soli oraz czosnek (4) (5). Po zaaromatyzowaniu oliwy czosnek możecie usunąć lub pozostawić go do końca przygotowywania sosu. Teraz dodajcie borowiki i mielony pieprz do smaku (6).

Borowiki przesmażcie nie dużej niż 1-2 minuty i dodajcie do nich białe wino lub wywar warzywny (7) (8). Jeśli dodaliście wino, dodjacie również trochę wody (9). Gotujcie grzyby przez chwilę.  

Sprawdźcie, czy grzyby są dostatecznie ugotowane i dodajcie natkę zielonej pietruszki (10). Sos powinien mieć lekką konsystencję (11). Teraz ugotujcie makaron według instrukcji podanej na opakowaniu. Wymieszajcie go z gotowym sosem (12) i wykonajcie końcowa redukcję sosu.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Zamiast pietruszki możecie użyć tymianku lub lubczyku.

Do sosu z borowikami polecam długi makaron typu tagliatelle ( szerokie wstążki), tagliolini ( wąskie wstążki) lub spaghetti.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE