![]() |
Oto moja propozycja dla smakoszy grzybów. Rekomenduję Wam makaron z borowikami w sosie śmietanowym. Tradycyjnie, jak to u mnie, polecam wszystkim wykonanie sosu śmietanowego na bazie wywaru. Aby było bardzo grzybowo, do wykonania przepisu użyłam wywar grzybowy. Dzięki tej metodzie sos wyjdzie Wam niezwykle aromatyczny, ale co równie ważne, dzięki wywarowi będziecie mieć cały czas kontrolę nad konsystencją sosu.
Do sosu dodałam cudowne borowiki. Pozostałe składniki to min. cebula, masło i bardzo gęsta śmietana, które grzyby kochają. Zerknijcie również na mój przepis na sos do makaronu z borowikami bez śmietany. Którą wersję wolę ? Trudno się zdecydować. Oba przepisy są wspaniałe. Zapraszam na szczegóły przepisu.
![]() |
![]() |
![]() |
Pracę rozpocznijcie od przygotowania aromatycznego wywaru grzybowego oraz od rozmrożenia grzybów, jeśli używacie mrożonych borowików. Na patelnię dodajcie pokrojoną w kosteczkę cebulę, masło oraz oliwę (1) (2). Cebulę duście do miękkości przez kilka minut. Następnie dodajcie pokrojone borowiki (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Całość jeszcze chwilę duście, a następnie dodajcie wywar grzybowy (4) i przykryjcie patelnię pokrywką (5). Duście grzyby przez około 10- 15 minut. Teraz dodajcie śmietanę i wymieszajcie całość (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Rozpocznijcie redukcję sosu, pozostawcie jednak zapas. Do smaku dodajcie sól oraz pieprz (7) (8), a na samym końcu natkę zielonej pietruszki (9). Ugotujcie makaron według instrukcji podanej na opakowaniu, dodajcie go do sosu, wymieszajcie całość i wykonajcie końcową redukcję sosu.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Potowe danie polecam oprószyć startym parmezanem