Makaron z czerwoną fasolą to klasyczne połączenie choć trochę mało rozpowszechnione. Mam nadzieję, że przyczynię się troszeczkę do popularyzacji tego dania. W naszym domu po komunikacie „dziś na kolację makaron z fasolą” wszystkim zapalają się oczy ze szczęścia. Przepisów na makaron z fasolą jest bardzo dużo, najbardziej aromatyczne wersje sosów przygotowywane są naprawdę z wielką pieczołowitością i zawsze z dodatkiem aromatyzowanej słoniny ze skórą. Proponuję przepis na sos do makaronu w wersji uproszczonej, który wykonuje się stosunkowo szybko. Do gotowego sosu polecam użyć dobry makaron jajeczny typu tagliatelle ( szerokie wstążki) Ja użyłam makaron domowy. Danie podawajcie oprószone sporą ilością tartego parmezanu i koniecznie z kieliszkiem czerwonego wina- trudno odmówić sobie takiej przyjemności- satysfakcja gwarantowana.
x |
Aby wykonać sos do makaronu rozpocznijcie pracę od pokrojenia cebuli w kostkę. Czosnek obierzcie z łupin i również pokrójcie go na kawałeczki (1). Na patelnię dodajcie oliwę (2), kiedy oliwa będzie ciepła dodajcie cebulę oraz czosnek i przesmażcie je przez kilka minut (3).
Teraz dodajcie pomidory oraz wodę (4). Polecam, aby pomidory zmiksować przy pomocy blendera, to znacznie ułatwi uzyskanie gładkiej konsystencji sosu. Gotujcie sos, a do smaku dodajcie sól oraz pieprz (5) (6).
Teraz oddzielcie fasolę od płynu i kiedy sos się trochę zredukuje dodajcie do sosu tylko płyn w którym konserwowana była fasola (7). Zawarta w płynie skrobia spowoduje, że sos się zagęści. Kontynuujcie gotowanie. Kiedy sos zrobi się gęsty i błyszczący dodajcie fasolę i chwilę jeszcze gotujcie sos (8). Gotowy sos powinien mieć średnio gęstą konsystencję i powinien być błyszczący (9). Ugotujcie makaron według instrukcji podanej na opakowaniu. Dodajcie gotowy makaron do sosu i całość dokładnie wymieszajcie. Gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję