PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Makaron z czerwoną fasolą w sosie pomidorowym

Makaron z czerwoną fasolą w sosie pomidorowym
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 4
 
Przeczytaj również: Jak zrobić croissanty

Makaron z czerwoną fasolą to klasyczne połączenie choć trochę mało rozpowszechnione. Mam nadzieję, że przyczynię się troszeczkę do popularyzacji tego dania. W naszym domu po komunikacie „dziś na kolację makaron z fasolą” wszystkim zapalają się oczy ze szczęścia. Przepisów na makaron z fasolą jest bardzo dużo, najbardziej aromatyczne wersje sosów przygotowywane są naprawdę z wielką pieczołowitością i zawsze z dodatkiem aromatyzowanej słoniny ze skórą. Proponuję przepis na sos do makaronu w wersji uproszczonej, który wykonuje się stosunkowo szybko. Do gotowego sosu polecam użyć dobry makaron jajeczny typu tagliatelle ( szerokie wstążki) Ja użyłam makaron domowy. Danie podawajcie oprószone sporą ilością tartego parmezanu i koniecznie z kieliszkiem czerwonego wina- trudno odmówić sobie takiej przyjemności- satysfakcja gwarantowana. 

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

x

Aby wykonać sos do makaronu rozpocznijcie pracę od pokrojenia cebuli w kostkę. Czosnek obierzcie z łupin i również pokrójcie go na kawałeczki (1). Na patelnię dodajcie oliwę (2), kiedy oliwa będzie ciepła dodajcie cebulę oraz czosnek i przesmażcie je przez kilka minut (3).

Teraz dodajcie pomidory oraz wodę (4). Polecam, aby pomidory zmiksować przy pomocy blendera, to znacznie ułatwi uzyskanie gładkiej konsystencji sosu. Gotujcie sos, a do smaku dodajcie sól oraz pieprz (5) (6).

Teraz oddzielcie fasolę od płynu i kiedy sos się trochę zredukuje dodajcie do sosu tylko płyn w którym konserwowana była fasola (7). Zawarta w płynie skrobia spowoduje, że sos się zagęści. Kontynuujcie gotowanie. Kiedy sos zrobi się gęsty i błyszczący dodajcie fasolę i chwilę jeszcze gotujcie sos (8). Gotowy sos powinien mieć średnio gęstą konsystencję i powinien być błyszczący (9). Ugotujcie makaron według instrukcji podanej na opakowaniu. Dodajcie gotowy makaron do sosu i całość dokładnie wymieszajcie. Gotowe.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh


 

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE