PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Makaron z grzybami i białą kiełbasą

Makaron z grzybami i białą kiełbasą
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Zapiekany dorsz z kaparami

Makaron, grzyby i surowa biała kiełbasa to wyśmienite składniki, które postanowiłam z sobą połączyć. Muszę powiedzieć, że rezultat jest znakomity. Użyłam grzybów leśnych, a dokładnie borowików, zatem najprawdopodobniej proponuję wersję przepisu najsmaczniejszą z możliwych. Do wykonania tego przepisu można użyć oczywiście innych dostępnych lub ulubionych gatunków grzybów.

Zastanawiałam się nad składem wspólnego mianownika, czyli sosem. Ponieważ na patelni pozostał bardzo aromatyczny tłuszcz powstały z przesmażenia kiełbasy, szalotki i grzybów, postanowiłam dodać słodkiej śmietany zmieszanej z wodą, tę ostatnią odparowałam podczas łączenia składników. Alternatywnie możecie dodać śmietankę zmieszaną z wywarem, na przykład warzywnym. W zależności od rodzaju śmietany, dobrze jest ją połączyć najpierw z jakimś płynem. Gdybym użyła tylko tłustej śmietany musiałabym jej dodać w odpowiednio sporej ilości. Nie chciałam jednak aby makaron, grzyby i kiełbasa zostały pokryte warstwą tłustej śmietany. Owszem zależało mi aby składniki się połączyły, ale również chciałam aby grzyby i biała kiełbasa były dobrze wyczuwalne w smaku. Zapraszam na przepis.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Rozpocznijcie pracę od przygotowania składników. Szalotkę obierzcie z łupin i pokrójcie ją w kostkę (1). Borowiki oczyśćcie z piasku i również pokrójcie na kawałki (2). Zdejmijcie osłonkę z surowej białej kiełbasy (3).

Mięso z kiełbasy rozdzielcie na cząstki (4). Rozgrzejcie nieprzywierającą patelnię, dodajcie kawałeczki białej kiełbasy i podsmażcie ją BEZ dodawania dodatkowego tłuszczu (5). Usmażoną kiełbasę usuńcie z patelni (6).

Do wysmażonego tłuszczu z kiełbasy dodajcie trochę oliwy (7). Następnie dodajcie szalotkę i poczekajcie aż się zeszkli (8), wtedy dodajcie borowiki (9).

Do smaku dodajcie czarny mielony pieprz oraz sól (10). W przypadku prawdziwków, wystarczy je przesmażyć przez ok. 2 minuty, nie dużej. Teraz dodajcie przesmażoną wcześniej kiełbasę (11). Wszystkie składniki wymieszajcie, aby się z sobą połączyły (12).

 

Ugotujcie makaron według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron dodajcie do przygotowanego sosu (13). Teraz dodajcie śmietanę wymieszaną z wodą w której gotował się makaron lub z wywarem (14). Dodajcie również natkę zielonej pietruszki, świeżej lub mrożonej, wymieszajcie wszystkie składniki i zredukujcie sos (15).  

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE