![]() |
Makaron, grzyby i surowa biała kiełbasa to wyśmienite składniki, które postanowiłam z sobą połączyć. Muszę powiedzieć, że rezultat jest znakomity. Użyłam grzybów leśnych, a dokładnie borowików, zatem najprawdopodobniej proponuję wersję przepisu najsmaczniejszą z możliwych. Do wykonania tego przepisu można użyć oczywiście innych dostępnych lub ulubionych gatunków grzybów.
Zastanawiałam się nad składem wspólnego mianownika, czyli sosem. Ponieważ na patelni pozostał bardzo aromatyczny tłuszcz powstały z przesmażenia kiełbasy, szalotki i grzybów, postanowiłam dodać słodkiej śmietany zmieszanej z wodą, tę ostatnią odparowałam podczas łączenia składników. Alternatywnie możecie dodać śmietankę zmieszaną z wywarem, na przykład warzywnym. W zależności od rodzaju śmietany, dobrze jest ją połączyć najpierw z jakimś płynem. Gdybym użyła tylko tłustej śmietany musiałabym jej dodać w odpowiednio sporej ilości. Nie chciałam jednak aby makaron, grzyby i kiełbasa zostały pokryte warstwą tłustej śmietany. Owszem zależało mi aby składniki się połączyły, ale również chciałam aby grzyby i biała kiełbasa były dobrze wyczuwalne w smaku. Zapraszam na przepis.
![]() |
![]() |
![]() |
Rozpocznijcie pracę od przygotowania składników. Szalotkę obierzcie z łupin i pokrójcie ją w kostkę (1). Borowiki oczyśćcie z piasku i również pokrójcie na kawałki (2). Zdejmijcie osłonkę z surowej białej kiełbasy (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Mięso z kiełbasy rozdzielcie na cząstki (4). Rozgrzejcie nieprzywierającą patelnię, dodajcie kawałeczki białej kiełbasy i podsmażcie ją BEZ dodawania dodatkowego tłuszczu (5). Usmażoną kiełbasę usuńcie z patelni (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Do wysmażonego tłuszczu z kiełbasy dodajcie trochę oliwy (7). Następnie dodajcie szalotkę i poczekajcie aż się zeszkli (8), wtedy dodajcie borowiki (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Do smaku dodajcie czarny mielony pieprz oraz sól (10). W przypadku prawdziwków, wystarczy je przesmażyć przez ok. 2 minuty, nie dużej. Teraz dodajcie przesmażoną wcześniej kiełbasę (11). Wszystkie składniki wymieszajcie, aby się z sobą połączyły (12).
![]() |
![]() |
![]() |
Ugotujcie makaron według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron dodajcie do przygotowanego sosu (13). Teraz dodajcie śmietanę wymieszaną z wodą w której gotował się makaron lub z wywarem (14). Dodajcie również natkę zielonej pietruszki, świeżej lub mrożonej, wymieszajcie wszystkie składniki i zredukujcie sos (15).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję