![]() |
Nie da się ukryć trochę “makaroniara” jestem. Znów pozytywnie zaszalałam i przygotowałam makaron z dodatkiem kakao, który podałam w sosie grzybowym. Sos grzybowy przygotowałam z wybitnych składników, którymi były min: borowiki, oliwa, kapinka białego wina, natka zielonej pietruszki oraz pasta truflowa. Powstała aromatyczna emulsja, w której każdy makaron wypada wyśmienicie, w tym również makaron z dodatkiem kakao. Gotową porcję makaronu oprószyłam startym ostrym serem Parmezan i naprawdę zrobiło się przyjemnie. Wytrawny makaron z kakao zrobiłam ręcznie i aby wydobyć z niego smak dodałam do ciasta również starty parmeznan. Instrukcję krok po kroku jak zrobić makaron z kakao znajdziecie na stronie Tapenda TUTAJ. Zapraszam na przepis.
![]() |
![]() |
![]() |
Przygotowanie sosu: borowiki pokrójcie na plasterki (1). Można użyć mrożonych grzybów. Na patelnię dodajcie oliwę oraz czosnek (2). Kiedy oliwa stanie się ciepła dodajcie grzyby (3). Borowiki nie wymagają długiej obróbki cieplnej. Najlepiej jeśli będą tylko krótko duszone.
![]() |
![]() |
![]() |
Dodajcie wino oraz sól i pieprz do smaku (4) (5) (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Kiedy wino częściowo wyparuje dodajcie wodę i kontynuujcie duszenie (7). Utworzy się aromatyczna emulsja. Teraz dodajcie pastę truflową (8) i natkę pietruszki (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Całość wymieszajcie i zredukujcie. Gotowy sos (10). Makaron ugotujcie w osolonej wodzie (11). Gorący makaron dodajcie do sosu i dokładnie go z nim połączcie (12).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję