Proponuję przepis na łatwy sos do makaronu z karczochami i cukinią zrobiony na bazie wywaru warzywnego. Zamiast wywaru warzywnego alternatywnie można użyć wywar mięsny na przykład drobiowy lub nawet wywar wołowy. Sos według tego przepisu jest lekki, szybko się go wykonuje- po prostu jest idealny na szybką kolację. Do przygotowania sosu użyłam dostępnych mrożonych kawałków karczochów, wstępnie już ugotowanych oraz świeża cukinię. Smak sosu wzmocniłam płatkami papryki, dzięki sos stał się wyrazisty w smaku. Dodatek do sosu kapinki białego wina również nie zaszkodzi. Gotowy makaron proponuje oprószyć startym parmezanem. Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu.
Przygotujcie aromatyczny wywar. Czosnek obierzcie z łupin i pokrójcie go wzdłuż (1). Karczochy pokrójcie na mniejsze kawałki (2). Umytą cukinie pokrójcie na plasterki (3).
Na patelnię dodajcie czosnek, oliwę oraz płatki papryki (4) (5). Kiedy czosnek zaaromatyzuje oliwę możecie go usunąć z patelni lub zostawić do końca przygotowywania sosu. Teraz dodajcie karczochy (6)
oraz wino (7). Kiedy wino wyparuje rozpocznijcie dolewać wywar (8). Kiedy wywar się częściowo zredukuje znów dolejcie kolejna porcję. W ten sposób sos stanie się aromatyczny. 4-5 minut przed końcem przygotowywania sosu dodajcie do sosu plastry cukinii (9).
Przyprawcie sos solą oraz pierzem do smaku (10) (11). Ugotujcie makaron według instrukcji podanej na opakowaniu i połączcie go z sosem (12). Gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję