![]() |
W ramach zachwytu smakiem dzikiej cykorii i korzystając z jej dostępności, przygotowaliśmy makaron z cykorią i kiełbasą. Nie ma co ukrywać, tym przepisem skręciliśmy mocno w kierunku Puglii. Przygotowanie sosu do makaronu jest niezmiernie łatwe. Wystarczy ugotować do miękkości cykorię, podsmażyć surową kiełbasę i całość połączyć z makaronem. Na koniec nie zaszkodzi jeszcze trochę startego sera Pecorino lub Parmezan, wręcz przeciwnie, dobrych rzeczy nigdy dość. Przepis bardzo polecam. Jeśli będziecie mieli do dyspozycji pęczek dzikiej cykorii lub jeśli znacie się dobrze na chwastach, o czym pisałam TUTAJ, nie zawahajcie się wykorzystać tego przepisu w waszym domowym zaciszu. Będziecie się głaskać po brzuszkach, co Wam gwarantuję. Zapraszam na szczegóły przepisu.
![]() |
![]() |
![]() |
Przygotowanie sosu do makaronu musicie rozpocząć od ugotowania cykorii. Cykorię dobrze umyjcie i odkrójcie najgrubszą cześć łodyg (1). Zagotujcie wodę, dodajcie sól (2) oraz umytą cykorię (3). Cykorię musicie gotować tak długo, aż łodygi będą miękkie, czyli zajmie Wam to około 20 minut.
![]() |
![]() |
![]() |
Na patelnię dodajcie oliwę (4). Zdejmijcie osłonkę z surowej kiełbasy (5) i mięso podzielcie na cząstki (6). Kiełbasę przesmażcie przez kilka minut.
![]() |
![]() |
![]() |
W czasie smażenia, do smaku, dodajcie kapinkę białego wina (7). Teraz dodajcie ugotowaną cykorię i całość wymieszajcie (8). Sos jest gotowy (9). Ugotujcie makaron według instrukcji podanej na opakowaniu. Do przygotowania tego dania został użyty popularny w Puglii makaron Orecchiette, czyli „ uszka” Gotowy makaron połączcie z kiełbasą i cykorią. Każdą porcję oprószcie startym serem.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję