Połączenie makaronu z kiełbasą to bardzo popularne zestawienie i każdy przygotowuje je tak jak mu w duszy gra. Mnie zagrało, aby do dania dodać również trochę szparagów oraz pomidorków koktajlowych. Postarałam się również zrobić sos, który połączył wszystkie składniki. Sos został wykonany na bazie oliwy, wywaru wołowego i kapinki białego wina dla jeszcze lepszego aromatu. Smak sosu cudownie podkręciły dojrzałe i słodkie pomidory. Na końcu dodałam ugotowane szparagi. Sos w smaku okazał się być naprawdę bardzo dobry i nie ukrywam, że była w tym również duża zasługa smacznej kiełbaski. Tak spreparowany sos połączyłam z makaronem i ostateczną redukcję zrobiłam na tyle tylko aby składniki się połączyły oraz aby ten fantastyczny sosik całkowicie nie wyparował z patelni. Zapraszam na przepis.
Przygotowanie tego przepisu najlepiej rozpocząć od przygotowania szparagów. Szparagi umyjcie i włóżcie do gotującej i osolonej wody (1). Szparagi muszą się gotować 6 minut. Następnie szparagi pokrójcie na mniejsze kawałki (2). Szalotkę obierzcie z łupin i pokrójcie ją w plastry (3). Przygotujcie również wywar.
Pomidory koktajlowe przekrójcie na połowę (4). Pokrójcie również na mniejsze kawałki kiełbasę (5). Na patelnię dodajcie oliwę (6).
Do średnio rozgrzanej oliwy dodajcie kawałki kiełbasy (7). Przesmażcie ją przez kilka chwil a następnie dodajcie szalotkę (8) oraz białe wytrawne wino (9).
Kiedy wino wyparuje dodajcie pomidory (10) oraz połowę ilości wywaru (11), a następnie kiedy sos się zredukuję dodajcie pozostałą ilość wywaru i znów poczekajcie, aż sos się zredukuje i zagęści (12).
Do smaku dodajcie sól (13), jeśli lubicie wyraziste smaki możecie dodać również ostrej przyprawy (14). Do gotowego sosu dodajcie szparagi (15) oraz ugotowany makaron. Wykonajcie ostateczną redukcję sosu.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Zamiast szalotki możecie użyć cebulę