Jeśli macie ochotę pozytywnie zaszaleć w kuchni i przygotować smaczną i aromatyczną kolację to proponuję Wam przepis na makaron z krewetkami, papryką i pomidorami. Do przygotowania sosu użyłam świeżych, dojrzałych i słodkich pomidorów. Sos podkręciłam w smaku anchois, wzmocniłam płatkami ostrej papryki i wzbogaciłam go również świeżą papryką oraz oregano. Wisienką na torcie był dodatek kilku krewetek. Do tak przygotowanego sosu wystarczy dodać wytypowany makaron. W moim przypadku były to penne, ale można użyć każdy inny ulubiony rodzaj makaronu. Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu.
Na szczycie natnijcie skórę pomidorów i włóżcie je do wrzącej wody na 1 minutę (1). Następnie pomidory obierzcie ze skórki i pokrójcie je na kawałeczki (2) (3).
Anchois pokrójcie na kawałeczki (4), paprykę pokrójcie na paseczki (5). Na patelnię dodajcie oliwę (6).
Teraz dodajcie czosnek, kiedy ten zaaromatyzuje oliwę dodajcie anchois i od razu wodę, po to, aby powstrzymać proces smażenia i aby anchois się rozpuściło. W razie potrzeby rozetrzyjcie serdele drewniana łyżką o dno patelni (7) (8). Teraz dodajcie przygotowaną paprykę (9),
pomidory (10), białe wino oraz płatki papryki (11) (12). Sos wolno gotujcie do momentu kiedy papryka będzie prawie że miękka.
W międzyczasie doprawcie sos solą (13). 3 minuty przed końcem gotowania sosu dodajcie do niego krewetki (14). Ugotujcie makaron wg instrukcji podanej na opakowaniu i dodajcie go do sosu. Całość wymieszajcie i na koniec dodajcie oregano (15).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję