PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Makaron z łososiem z dorszem i szpinakiem

Makaron z łososiem z dorszem i szpinakiem
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Pieczony dorsz z botwinką i ziemniakami

Zapraszam na przepis na makaron w sosie z łososiem, dorszem i szpinakiem. Jak zobaczycie sos do makaronu jest bardzo lekki, aromatyczny i jest go tyle, aby dokładnie pokrył każdą sztukę makaronu. Do przygotowania sosu został użyty aromatyczny wywar rybny, zamiennie można użyć wywaru warzywnego lub nawet wywaru drobiowego. Aby było jeszcze smaczniej dodane zostały do sosu słodkie pomidory koktajlowe. W przepisie zostały użyte filety surowego łososia oraz dorsza, z pewnością różnorodność gatunków ryb wzbogaca smak potrawy, jednak jeśli dysponujecie tylko jednym rodzajem ryby nie wahajcie się zrobić z niej użytek. Przed dodaniem do sosu ryb upewnijcie się, że w filetach nie ma ości.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Oczyszczone z ości filety dorsza i łososia pokrójcie na kawałeczki (1) (2). Pomidorki koktajlowe pokrójcie na połówki (3). Przygotujcie ciepły wywar oraz umyjcie liście młodego szpinaku.

Na patelnię dodajcie oliwę oraz jeden ząbek czosnku, kiedy czosnek zaaromatyzuje oliwę usuńcie go lub pozostawcie do końca przygotowywania sosu. Teraz do oliwy dodajcie ryby (4). Przesmażcie ryby bardzo krótko (1 minutę), w międzyczasie dodajcie do smaku sól oraz pieprz (5). Wielbiciele ostrzejszych smaków mogą dodać płatki papryki (6).

Sos do makaronu będzie tworzony stopniowo poprzez dolewanie wywaru, ostatecznie nastąpi koncentracja aromatu oraz soso uzyska zagęszczoną konsystencję; a zatem dodajcie 1 nabierkę wywaru, poczekajcie aż lekko odparuje i dodajcie jeszcze jedną (7). Teraz dodajcie przygotowane pomidorki i znów 1 nabierkę wywaru (8). Poczekajcie aż pomidory puszczą sok (9).

Dołóżcie szpinak i ostatnią porcję wywaru (10) (11). Całość zamieszajcie i poczekajcie do momentu kiedy sos się lekko zredukuje (12). Spróbujcie sos i ewentualnie doprawcie go do smaku. Ugotujcie makaron wg instrukcji podanej na opakowaniu, dodajcie makaron do sosu, połączcie składniki i wykonajcie ostateczną redukcję.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE