![]() |
Przepis na sos pomidorowy z rukolą wykonuje od wielu lat. Świeży w smaku sos, wymieszany z makaronem i całość oprószona tartym serem typu parmezan stanowi to dla mnie idealną letnią kolację. Sosu wykonuję sporo, dodaję również większą kapinkę oliwy tak, aby gotowy sos błyszczał. Zazwyczaj do tego sosu używam makaronu tagliatelle, ale nie jest to obowiązkowe. Tym razem do sosu pomidorowego z rukolą zostały dodane krótkie rurki „maccheroncini” Sos można wykonać zarówno używając pomidorów z puszki jak i świeżych letnich i słodkich pomidorów na przykład koktajlowych lub daktylowych. Jak zawsze sos został ugotowany na bazie warzywnej, tym razem wykonanej z cebuli i czosnku. Dp uduszenia pomidorów dodałam wodę, którą można zastąpić aromatycznym wywarem warzywnym. Dla aromatu dodałam trochę czerwonego wina. Sos zredukowałam do średnio gęstej konsystencji, dodałam ugotowany makaron i gotowe.
![]() |
![]() |
![]() |
Aby przygotować sos pomidorowy z rukolą musicie rozpocząć pracę od przygotowania bazy na sos. W tym celu pokrójcie w kostkę cebulę (1) oraz czosnek (2). Pomidory koktajlowe umyjcie i pokrójcie na połówki (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Na patelnię dodajcie przygotowaną cebulę i czosnek oraz dodajcie oliwę (4). Całość przesmażcie powoli do momentu, kiedy cebula stanie się miękka. Teraz dodajcie pomidory (5) oraz wlejcie wino (6)
![]() |
![]() |
![]() |
Poczekajcie, aż wino częściowo odparuje (7). Dodajcie wodę i duście sos (8), do momentu kiedy pomidory staną się całkowicie miękkie (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Zredukujcie sos, tak aby stał się gęsty i błyszczący, do smaku dodajcie sól oraz pieprz (10). Teraz dodajcie do sosu rukolę (11). Po minucie rukola stanie się już miękka i sos jest gotowy (12).
![]() |
![]() |
![]() |
Do gotowego sosu dodajcie ugotowany makaron (13). Połączcie sos z makaronem (14). Sos pomidorowy z rukolą i z makaronem, podawajcie obficie oprószony stertym parmezanem (15).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję