Makaron w wędzonym łososiem i rukolą to kolejne klasyczne połącznie, które warto spróbować, szczególnie planując menu na codzienny obiad lub kolację. Przepis jest łatwiutki, jego przygotowanie zajmie Wam tylko kilka chwil. Mam również nadzieję, że na waszą wyobraźnię, przemawiającym na korzyść tego przepisu, zadziała również argument, że lista składników przepisu jest wzorowym przykładem optymalnej piramidy żywieniowej.
Zatem oprócz solidnej dawki paliwa czyli węglowodanów w postaci makaronu, w przepisie znajdują się również ryby oraz warzywa- w tym przypadku jest to sałata rukola oraz pomidory. Całość dobrze przyprawiona dostarczy Wam przyjemności podczas kolacji lub obiadu. Osobiście bardzo polecam i zapraszam na szczegóły przepisu na makaron z wędzonym łososiem i rukolą.
Na patelnię dodajcie oliwę oraz pokrojone na kawałki wędzonego łososia (1) (2). Całość przesmażcie. Jeśli używacie, dla smaku dodajcie białe wino (3). Poczekajcie aż wino częściowo się wygotuje.
Na drugą patelnię dodajcie oliwę oraz czosnek (4). Duście czosnek do momentu kiedy ten zaaromatyzuje oliwę. Następnie czosnek usuńcie lub pozostawicie do końca przygotowywania sosu. Dodajcie pomidory (5). Jeśli zakupiliście pomidory konserwowane w całości proponuję je zmiksować przy pomocy blendera. Wolno gotujcie sos do momentu kiedy się zredukuje i stanie się błyszczący od oliwy. Do smaku dodajcie sól oraz pieprz (6).
Teraz do sosu dodajcie przygotowanego wcześniej łososia oraz liście rukoli (7) (8). Całość wymieszajcie. Sos jest gotowy (9). Teraz ugotujcie makaron według instrukcji podanej na opakowaniu i dodajcie do sosu. Całość wymieszajcie. Makaron w wędzonym łososiem i rukolą jest gotowy.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję