![]() |
Kiedy przychodzi czas na makowiec to najlepiej żeby to był makowiec najwyższy jaki tylko daje się zrobić. Każdorazowo przed upieczeniem makowca wykonuję masę makową pełną bakalii i orzechów, pachnącą aromatem migdałowym. Byłoby grzechem sobie żałować. Makowiec musi być u nas wysoki i jest to bodajże jedyny przypadek, który nie potwierdza teorii, że ilość nie idzie w parze z jakością. Zachęcam, aby upiec makowca z domową masą makową i sprawdzić smak. Przepis jak wykonać domową masę makową można znaleźć TUTAJ. Ciasto użyte do makowca jest ciastem półkruchym, gdyż zawiera chemiczny spulchniacz w postaci proszku do pieczenia. Więcej informacji na temat ciasta półkruchego możecie poczytać TUTAJ. Z podanych w przepisie proporcji powstanie ogromna blacha rustykalnego, tradycyjnego polskiego makowca. Pyszności !
![]() |
![]() |
![]() |
Aby przygotować makowca według tego przepisu musimy rozpocząć pracę od przygotowania ciasta półkruchego. Na początku oddzielcie żółtka od białek (1). Następnie rozetrzyjcie tłuszcz z cukrem oraz żółtkami (2). Mąkę przesiejcie przez sito i dodajcie proszk do pieczenia. Dodajcie składniki sypkie do utartego ciasta. Ciasto możecie wyrobić ręcznie na stolnicy, tak jak pokazują to zamieszczone wizualizacje lub przy pomocy robota (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Pozyskane wcześniej białko ubijcie na sztywno z dodatkiem soli (4) i dodajcie je do pozostałych składników ciasta (5) (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Krótko wyrabiajcie ciasto do uzyskania jednolitej masy (7). Ciasto podzielcie na części, rozwałkujcie na płaty (8) i wyłóżcie nim dno formy do pieczenia wysmarowanej dobrze masłem (9). Pozostawcie około 1/3 ilości ciasta.
![]() |
![]() |
![]() |
Wszystkie płaty dobrze połączcie z sobą i wykonajcie nakłucia w cieście przy pomocy widelca (10). Biorąc pod uwagę ilość masy makowej, która zostanie dodana, z ostrożności życiowej polecam, ciasto półkruche najpierw podpiec przez kilka minut do zarumienienia, w temperaturze 170 stopni. Kiedy ciasto lekko wystygnie wyklejcie ciastem brzegi formy (11) oraz dodajcie masę makową (12).
|
![]() |
![]() |
Przepis na domową masę makową znajduje się TUTAJ (13). Resztę ciasta rozwałkujcie, pokrójcie na paseczki i ułóżcie na powierzchni makowca w postaci kratki (14). Makowiec należy piec w temperaturze 170 stopni, pieczenie statyczne przez 50 minut (15). Ja gotowy makowiec podaję oprószony jedynie leciutko cukrem pudrem.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję