![]() |
Opowiem o sposobie jak wykonać masę makową do słodkich wypieków. Masa makowa przygotowana wg tej procedury jest uniwersalnym przepisem na masę makową, którą można wykorzystać do wszystkich słodkich wypieków typu makowiec, strucla z makiem, babeczki z makiem czy makiełki z makiem. Każda rodzinna tradycja wnosi swój akcent smakowy, ale prawidła są stałe, w praktyce oznacza to, że aby wykonać masę makową należy mak poddać określonej procedurze obróbki termicznej i mechanicznej. Na koniec doprawianie. To cały sekret niedzielnego lub świątecznego wypieku. Antyczny sprzęt AGD, który widać na poszczególnych wizualizacjach, nie jest ustawką. Taki sprzęt po prostu tradycyjnie używamy do przygotowania masy makowej i wygląda na to, że nowe pokolenie, jak na przykład moja siostrzenica przyzwyczaiła się już do niego i nie ma ochoty nic zmieniać. Po zakończeniu pracy, cały sprzęt jest myty i chowany na dno szafy z optymistycznym " do zobaczenia z rok" Jeśli nie dysponujecie archaiczną trzepaczką, tłuczkiem, makutrą i ręczną maszynką do mielenia mięsa, polecam użyć oczywiście nowoczense roboty. Przyda się również łyżka.
![]() |
![]() |
![]() |
Przygotowanie maku. Aby wykonać tradycyjną masę makową należy suszony mak poddać obróbce termicznej, co w praktyce oznacza, że mak należy wsypać do gotującej się wody i gotować przez 15 minut, często mieszając. Następnie mak należy pozostawić w wodzie w której się gotował przez całą noc lub przez 8-12 godzin. Po tym czasie mak oddziela się od wody. Do wykonania tej czynności przyda się Wam z pewnością łyżka i sitko (1). Mak musicie teraz zmielić dwukrotnie przy pomocy maszynki do mielenia. Podczas mielenia maku pojawi się woda w kolorze mlecznym, jest to normalne zjawisko, którym nie należy się przejmować (2). Podczas drugiego mielenia maku dodawajcie partiami cukier (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Mak na drugim etapie mielenia (4). Przygotowanie bakali. Migdały jeśli posiadają skórkę, wskazanym jest, aby zalać je wrzątkiem i po kliku minutach obrać ze skórki i następnie rozdrobnić (5). Pozostałe większe bakalie lepiej również rozdrobnić. Doprawianie masy makowej. Teraz musicie roztopić masło (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Roztopione masło dodajcie do masy makowej (7) i całość zamieszajcie do uzyskania jednolitej masy (8). Oddzielcie białka od żółtek (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Żółtka dodajcie do maku (10), całość ponownie zamieszajcie. Do masy makowej dodajcie wszystkie przygotowane i ulubione bakalie: migdały (11), orzechy (12),
x![]() |
x |
![]() |
dodajcie również rodzynki (13) i kandyzowaną skórkę pomarańczową (14). Do smaku możecie dodać również powideł śliwkowych (15).
![]() |
![]() |
![]() |
Pozyskane wcześniej białka ubijcie na sztywną pianę (16) i dodajcie do masy makowej (17). W naszym domu nie wyobrażamy sobie, aby masa makowa nie posiadała wzmocnionej nuty migdałowej, dlatego dodajemy olejku migdałowego (18). Masa makowa jest gotowa. Będą makowce, strucle i babeczki
Domową masę makową możecie z powodzeniem przechowywać w zamrażalniku i używać kiedy przyjdzie na nią czas.