Zapraszam Was na prawdziwy rarytas, czyli mątwy w sosie przygotowanym na bazie białego wina z dodatkiem zielonego groszku. Umieszczam ten przepis w kategoriach przystawek i przekąsek. Uważam, że taką delicję powinno się podawać w małych ilościach jako starter i na zaostrzenie apetytu. Oczywiście możecie również mątwy w białym winie podawać jako danie główne. Sądzę jednak, że w przypadku menu okolicznościowego, bo tak należy traktować ten przepis, moja propozycja wydaje się ciekawa, szczególnie jeśli na danie główne przygotujcie rybę w sposób równie zjawiskowy. Jeśli brakuje Wam przepisów na ryby wg tego kryterium przejrzyjcie stronę Tapenda w kategorii Danie Główne- Ryby i Owoce Morza. Powracając do mątwy, nazwa w j. polskim ma skojarzenia takie jakie ma, jestem jednak przekonana, że wielbiciele owoców morza będą przepisem bardzo ukontentowani, z kolei osoby, które dopiero rozpoczynają przygodę z owocami morza trafiają w przysłowiową dziesiątkę. Mięczaki, szczególnie w postaci zupy i potrawek mają to do siebie, że wybrzmiewają coś na kształt zbliżony do flaczków.
Oczyszczone mątwy pokrójcie na mniejsze kawałki, tuby w krążki, nogi są małe, więc można je zostawić takie jakie są (1). Należy wziąć również pod uwagę, że mątwy podczas gotowania się zredukują. Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie ją w krążki (2). Do garnka dodajcie obrany z łupiny i zgnieciony ręką ząbek czosnku, oliwę (3)
oraz cebulę (4). Rozgrzejcie oliwę i dodajcie przygotowane mątwy (5) (6).
Po minucie dodajcie również wino (7). Gotujcie mątwy pod przykryciem na ostrym ogniu przez 10 minut, następnie obniżcie temperaturę, uchylcie pokrywkę i duście mątwy przez następne 25 minut (8). Uzupełnijcie wodą, najlepiej gorącą, wyparowany płyn (9). Duszenie możecie uznać za zakończone, w momencie kiedy mątwy staną się mięciutkie.
Do smaku dodajcie pieprz (10) oraz sól (11). Jeśli płynu jest w waszej opinii zbyt dużo ( sos powinien być leciutko gęsty)- zredukujcie go. Na koniec dodajcie groszek konserwowany bez płynu oczywiście (12). Podgrzejcie całość, aby groszek stał się również ciepły.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Dostępne w handlu mątwy są zazwyczaj już oczyszczone. Polecam jednak dokładne przejrzenie każdej sztuki. Oczyszczając mątwy możecie się wzorować na takiej samej procedurze jak w przypadku oczyszczania kalmarów, pomijając etap zdejmowania z tuby kalmara skórki, której mątwy nie mają. Instrukcja znajduje się TUTAJ.