W sezonie na grilla, wtedy kiedy jest ładna pogoda trudno się powstrzymać, aby nie nadziać składnika na patyk i go ugrillować. Tym razem wytypowanym na patyk składnikiem była mątwa. W sieciach handlowych można nabyć zarówno świeże jak i mrożone mątwy. Do przygotowania szaszłyków zostały użyte mątwy mrożone. Sposób przyrządzenia mątwy na grillu nie odbiega jakoś szczególnie od sposobu przygotowania kalmarów na grilla. TUTAJ rzućcie okiem. Jako że mątwy są zazwyczaj mniejsze, nadziałam na patyczek całą tubę, ograniczając się tylko do jej przekrojenia. Tarta bułka oraz oliwa utworzyły podczas grillowania chrupką panierkę. Z kolei marynata do której został dodany ząbek czosnku i pietruszka dodały aromatu, co w połączeniu ze specyficznym zapachem grilla, czyni danie niesamowicie smaczne. Serdecznie polecam i zapraszam na przepis.
Na początku mątwy musicie oczyścić Procedura jest bardzo podobna jak w przypadku czyszczenia kalmarów. Instrukcja jak oczyścić kalmary znajduje się TUTAJ (1) (2) (3)
Tubę mątwy przetnijcie z jednaj strony, tak aby otrzymać jeden duży płat. Jeśli z kolei mątwy są duże, możecie je pokroić na mniejsze kawałki. Każdą tubę mątwy nadziejcie na patyczek do szaszłyków (4). Na patyczek nadziejcie też oddzielone i oczyszczone odnóża mątwy (5). Przygotowanie marynaty: czosnek obrany z łupin przeciśnijcie przez praskę (6).
Do smaku dodajcie sporo pieprzu (7) oraz sól (8). Teraz dodajcie oliwę (9).
Całość wymieszajcie (10). Zarówno tuby jak i odnóża oprószcie z obu stron bułką tartą (11) i dodajcie przygotowaną marynatę (12).
Na końcu oprószcie mątwy odrobiną natki pietruszki (13), a resztę pietruszki dodajcie do pozostałej marynaty. Grillujcie mątwy na aluminiowych tackach (14). Co jakiś czas obracajcie szaszłyki i smarujcie mątwy pozostałą marynatą (15). Grillowanie zajmie Wam około 40 minut.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję