PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-05-08

Mątwy z ziemniakami w sosie pomidorowym

Mątwy z ziemniakami w sosie pomidorowym
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 1 h
Ilość porcji Ilość porcji: 4
 
Przeczytaj również: Zapiekane warzywa

Zapraszam na oryginalny przepis kuchni włoskiej- mątwy z ziemniakami w sosie pomidorowym. Potrawa jest bardzo prosta do przygotowania i choć zakłada użycie minimum składników jest również bardzo aromatyczna. Sądzę, że osoby, które lubią owoce morza będą przepisem w pełni ukontentowane. Danie ma postać potrawki złożonej z ziemniaków i mięciutkich owoców morza. Całość jest połączona pomidorowym błyszczącym od oliwy sosem. Mątwy są mało kaloryczne, ale ponieważ to tłuszcz jest nośnikiem smaku, zatem sos musi błyszczeć. Zaletą przepisu jest również to, że jest to danie jednogarnkowe i w zasadzie samo się robi.  Poniżej znajdziecie instrukcję oraz garść porad, aby gotowanie zakończyło się sukcesem. Serdecznie polecam.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Surowe ziemniaki, cebulę oraz czosnek obierzcie z łupin i pokrójcie w kostkę (1) (2) (3).

Teraz na patelni średnio rozgrzejcie oliwę i dodajcie cebulę i czosnek (4). Nie musicie ich długo przesmażać, wystarczy minuta, następnie dodajcie oczyszczone mątwy (5). Po dodaniu mątew dodajcie wino (6). Gotujcie mątwy do ostrym ogniu ( bez przykrycia) około 10 minut.

W czasie gotowania tuby mątw się wybrzuszą (7). Po wskazanym czasie dodajcie surowe ziemniaki (8), natkę pietruszki (9)

oraz pomidory bez skóry (10), najlepiej jeśli są w kawałkach i gorącą wodę (11). Całość powinna być przykryta płynami, tak aby danie się ugotowało. Dodajcie przyprawy, dla wyrazistości dania- warto dodać troszkę papryki (12).

Dodajcie również sól, polecam sól morską (13), oraz dla aromatu czarny mielony pieprz (14). Całość przykryjcie i duście przez około 45 minut, czyli do momentu kiedy mątwy staną się miękkie (15). W razie potrzeby musicie dodać wodę. Jeśli z kolei wszystko jest miękkie, a na patelni pozostanie Wam płyn, zredukujcie go na ostrym ogniu.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh


 

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Aby oczyścić mątwy skorzystajcie z procedury czyszczenia kalmarów. Pomińcie tylko etap dotyczący ściągania skórki z tuby, ponieważ mątwy jej nie posiadają. Prucedurę czyszczenia kalmarów znajdziecie TUTAJ.
Mątew nie krójcie na mniejsze części. Wg tego przepisu tuby mątew oraz nogi mają pozostać w całości.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE