![]() |
Proponuje przepis na mazurek wielkanocny inny, aniżeli pozostałe. Mój mazurek wielkanocny nie wymaga wykonania ciasta. Ciasto zastępują cieniutkie andruty, które zamykają niezwykłą masę pralinkową, wykonaną min. z mielonych ciasteczek Petit Beurre, zmielonych orzechów laskowych i porządnej porcji rumu. Gwarantuję, że masa tego wielkanocnego mazurka jest w smaku po prostu zjawiskowo pyszna. Można ją jeść łyżkami. Cała powierzchnia mazurka została oblana polewą czekoladową z żelatyną. Chciałam, aby powierzchnia mazurka była gładka i lśniąca jak lustro. Zadbałam też o skromne, ale eleganckie wykończenie. Przy pomocy nici wyznaczyłam na powierzchni mazurka romby, po środku każdego umieściłam nasączony w rumie rodzynek. Bardzo polecam ten przepis na mazurka wielkanocnego. Jest uzależniający, rodzina się domaga, dlatego wykonuję go co roku na święta.
![]() |
![]() |
![]() |
Przygotowanie masy mazurka pralinkowego musicie rozpocząć od zmielenia orzechów (1) (2) oraz ciastek (3). Najlepiej i najszybciej wykonacie te operacje przy użyciu blendera.
![]() |
![]() |
![]() |
Zmielone ciastka oraz orzechy wymieszajcie (4). Następnie oddzielcie białka od żółtek (5). Białka ubijcie na pianę z dodatkiem szczypty soli oraz z cukrem pudrem (6)
![]() |
![]() |
![]() |
Do masy dodajcie również żółtka (7) i kontynuujcie ubijanie do momentu kiedy masa stanie się jasna (8). Osobno rozetrzyjcie miękkie masło (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Do masła dodajcie masę jajeczną oraz zmielone orzechy i ciasteczka (10). Do smaku dodajcie rum (11) i ziarenka wanilii (12)
![]() |
![]() |
![]() |
Z andrutów wytnijcie kwadraty (13) i połóżcie na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia (14). Andruty musicie zwilżyć rumem (15)
![]() |
![]() |
![]() |
Wyłóżcie i rozprowadźcie na andrutach przygotowana masę (16) (17) i przykryjcie ją pozostałymi andrutami (18). Znów musicie zwilżyć andruty rumem, tym razem bardzo dokładnie, aby andruty nie wykręcały się.
![]() |
![]() |
![]() |
Mazurka włóżcie na kilka godzin do lodówki, aby deser się ustabilizował. Następnie wyrównajcie brzegi mazurka (19) i udekorujcie go polewą czekoladową z żelatyną, przepis znajduje się TUTAJ. Proponuję, aby przy pomocy nitki zaznaczyć przyszłe linie cięcia (20) i przykleić na środku każdej wyznaczonej części jeden duży rodzynek (21).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję