PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Mazurek orzechowy z czekoladą

Mazurek orzechowy z czekoladą
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 4 h
Ilość porcji Ilość porcji: forma 28x 23 cm
 
Przeczytaj również: Chłodnik litewski

Proponuje przepis na mazurek wielkanocny inny, aniżeli pozostałe. Mój mazurek wielkanocny nie wymaga wykonania ciasta. Ciasto zastępują cieniutkie andruty, które zamykają niezwykłą masę pralinkową, wykonaną min. z mielonych ciasteczek Petit Beurre, zmielonych orzechów laskowych i porządnej porcji rumu. Gwarantuję, że masa tego wielkanocnego mazurka jest w smaku po prostu zjawiskowo pyszna. Można ją jeść łyżkami. Cała powierzchnia mazurka została oblana polewą czekoladową z żelatyną. Chciałam, aby powierzchnia mazurka była gładka i lśniąca jak lustro. Zadbałam też o skromne, ale eleganckie wykończenie. Przy pomocy nici wyznaczyłam na powierzchni mazurka romby, po środku każdego umieściłam nasączony w rumie rodzynek. Bardzo polecam ten przepis na mazurka wielkanocnego. Jest uzależniający, rodzina się domaga, dlatego wykonuję go co roku na święta.

•Składniki•

 
forma 28x 23 cm
 
 
składniki na polewę
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie masy mazurka pralinkowego musicie rozpocząć od zmielenia orzechów (1)  (2) oraz ciastek (3). Najlepiej i najszybciej wykonacie te operacje przy użyciu blendera.

Zmielone ciastka oraz orzechy wymieszajcie (4). Następnie oddzielcie białka od żółtek (5). Białka ubijcie na pianę z dodatkiem szczypty soli oraz z cukrem pudrem (6)

Do masy dodajcie również żółtka (7) i kontynuujcie ubijanie do momentu kiedy masa stanie się jasna (8). Osobno rozetrzyjcie miękkie masło (9).

Do masła dodajcie masę jajeczną oraz zmielone orzechy i ciasteczka (10). Do smaku dodajcie rum (11) i ziarenka wanilii (12)

Z andrutów wytnijcie kwadraty (13) i połóżcie na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia (14). Andruty musicie zwilżyć rumem (15)

Wyłóżcie i rozprowadźcie na andrutach przygotowana masę (16) (17) i przykryjcie ją pozostałymi andrutami (18). Znów musicie zwilżyć andruty rumem, tym razem bardzo dokładnie, aby andruty nie wykręcały się.

Mazurka włóżcie na kilka godzin do lodówki, aby deser się ustabilizował. Następnie wyrównajcie brzegi mazurka (19) i udekorujcie go polewą czekoladową z żelatyną, przepis znajduje się TUTAJ. Proponuję, aby przy pomocy nitki zaznaczyć przyszłe linie cięcia (20) i przykleić na środku każdej wyznaczonej części jeden duży rodzynek (21).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE