PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2017-03-15

Mazurek z karmelem, wiśniami i czekoladą

Mazurek z karmelem, wiśniami i czekoladą
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 3 h
Ilość porcji Ilość porcji: forma 28 x 23 cm
 
Przeczytaj również: Czarny makaron z małżami i pomiodorami

Oto moja propozycja na wielkanocny mazurek z karmelem, wiśniami i czekoladą. Bazą mazurka jest ciasto półkruche. Więcej informacji na temat różnicy pomiędzy ciastem kruchym oraz ciastem półkruchym znajdziecie TUTAJ
Do wykonania przepisu na ciasto na mazurek użyłam mąkę krupczatkę. Polecam ten rodzaj mąki pszennej, dzięki niej ciasto stanie się naprawdę bardzo kruchutkie.
Domowym sposobem wykonałam masę karmelową, konfiturę z wiśni oraz polewę czekoladową. Ten mazurek ma naprawdę moc.
Porcję mazurka wyznacza kleks konfitury wiśniowej udekorowanej płatkami migdałowymi. Taki kawałeczek słodkiego mazurka wystarczy dla celebracji pięknego świątecznego popołudnia, i najlepiej przy akompaniamencie ulubionej kawy. Do przygotowania przepisu użyłam min. Mąkę Krupczatkę Basia. Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu.

•Składniki•

 
składniki na ciasto półkruche
 
  • woda - 1 łyżka ( opcja)
 
składniki na konfiturę z wiśni
 
 
składniki na karmel
 
 
składniki na polewa czekoladowa
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Ciasto półkruche: do pojemnika blendera lub melaksera dodajcie mąkę i masło. Następnie do wysiekanego masła dodajcie cukier puder (1) (2) (3),

proszek do pieczenia (4) oraz jajko (5). Wyróbcie ciasto do połączenia się składników (6). W razie potrzeby, jeśli ciasto ma tego dnia focha, dodajcie 1 łyżkę zimnej wody. Ciasto włóżcie do lodówki na 30 minut

lub od razu wyklejcie nim natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia formę (7) (8). Jeśli wybierzcie drugi sposób, wówczas to formę z ciastem wstawcie do lodówki na 30 minut. W  tym czasie utworzy się w cieście konieczna siatka glutenowa. Preferuję drugi sposób. Ciasto jest wtedy elastyczne i łatwo daje się nim wylepić formę. Drugi sposób wymaga użycia wałka, ponieważ schłodzone ciasto stanie się twarde. Warstwa ciasta będzie cieniutka, zaledwie 4-5 mm. Podczas pieczenia ciasto urośnie, dzięki dodatkowi proszku do pieczenia. Pieczenie: nastawcie piekarnik na 160 stopni. Ciasto musi się piec przez około 20 minut lub do suchego patyczka. Przygotowanie konfitury z wiśni: do garnka dodajcie wiśnie, ja użyłam mrożone owoce, oraz cukier żelujący (9). Gotujcie wiśnie do momentu kiedy całość stanie się gęsta. Mrożone owoce mają to do siebie, że jest w nich mnóstwo płynu, aby przyspieszyć pracę, część płynu/soku możecie usunąć..  

Przygotowanie karmelu: rzućcie okiem na dokładne instrukcje krok po kroku oraz FILM jak przygotować karmel (10). Na upieczone i wystudzone ciasto dodajcie gotowy karmel. Pozostawcie mazurek na 30-60 minut. W tym czasie karmel stężeje (11) (12)

Teraz na mazurku ułóżcie kleksy przygotowanej konfitury wiśniowej (13). Wokół każdego kleksa ułóżcie płatki migdałów (14). Przygotowanie czekolady: czekoladę deserową połamcie w kostki i dodajcie do czekolady śmietanę. Całość podgrzewajcie do momentu kiedy czekolada się rozpuści. Gotową polewą czekoladową udekorujcie mazurek (15). Mazurek z karmelem, wiśniami i czekladą jest gotowy.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE