PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2017-03-25

Mazurek z kremem budyniowym

Mazurek z kremem budyniowym
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 2 h
Ilość porcji Ilość porcji: forma średnica 24 cm
 
Przeczytaj również: Kotleciki drobiowe z pieczarkami

Jeśli szukacie przepisu na mazurek, który nie zabija słodyczą, za to skutecznie od sobie uzależnia- to dobrze trafiliście. Proponuję Wam przepis na mazurek z kremem budyniowym.
Ciasto na mazurek jest ciastem półkruchym, wykonanym min. z mąki krupczatki. 
Jeśli interesuje Was to jaka jest różnica pomiędzy ciastem kruchym i półkruchym, proponuję rzucić okiem na TEN artykuł. 
Dobrym pomysłem jest dodanie do ciasta skórki cytrynowej, za to skórki cytrynowej nie możecie żałować przygotowując krem do mazurka. Cytrynowy smak kremu to całe clou przepisu na budyniowy krem cukierniczy.
Mazurek udekorowałam cukrem pudrem oraz kandyzowanymi czereśniami. Do przygotowania pzepisu przepisu użyłam min. Mąkę Trotową Extra Basia oraz Mąkę Krupczatkę Basia. Przepis bardzo polecam i zapraszam na jego szczegóły oraz na FILM z jego realizacji. 

•Składniki•

 
składniki na ciasto półkruche
 
  • woda - 1 łyżka ( opcja)
 
składniki na krem
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie ciasta na mazurek: masło wysiekajcie z mąką krupczatką. Ja używam do tego blendera. Teraz dodajcie jajko, proszek do pieczenia, cukier i skórkę cytrynową, jeśli używacie (1) (2) (3).

Z podanych składników wyróbcie ciasto, w razie potrzeby dodajcie łyżkę zimnej wody (4). Ciasto włóżcie do lodówki na 30 minut. Przygotowanie kremu: do garnka dodajcie żółtka oraz cukier (5). Przy pomocy rózgi rozkłóćcie żółtka z cukrem na gładką masę (6).

Dodajcie mąkę pszenną (7). Całość na tym etapie będzie bardzo gęsta. Dodajcie letnie mleko, które rozpuści masę kremu (8). Dodajcie skórkę cytrynową (9).

Garnek umieśćcie na palniku i ugotujcie krem jak budyń. Pamiętajcie o nieustannym mieszaniu, aby krem się nie przypalił (10). Gorący krem przykryjcie szczelnie folią spożywczą i pozostawcie go do całkowitego wystudzenia. Dzięki temu zabiegowi, na kremie nie utworzy się kożuch. Formę mazurka wysmarujcie masłem i oprószcie mąką krupczatką (11). Przygotowane wcześniej ciasto podzielcie na pół i rozwałkujcie obie części na grubość ok. 2 mm. Jedną połową ciasta wyłóżcie formę ciasta (12).

Dodajcie przygotowany wcześniej krem. Część kremu pozostawcie do dekoracji (13). Drugą połowę ciasta potnijcie w paski i ułóżcie na mazurku kratkę (14). Rozmąćcie jajko i posmarujcie nim kratkę (15). Pieczenie: nastawcie piekarnik na 180 stopni. Mazurek musi się piec przez 25 minut.

Dekoracja mazurka: upieczony mazurek przykryjcie talerzem o średnicy mniejszej od średnicy mazurka. Krawędzie oprószcie cukrem pudrem (16). Zdejmijcie talerz. Rękaw cukierniczy napełnijcie pozostałym kremem i wykonajcie na całym mazurku kleksy kremu (17). Na każdym kleksie ułóżcie połówkę kandyzowanej czereśni (18).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 

Krem budyniowy możecie wykonać nawet dzień wcześniej.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE