Chciałabym zaproponować prosty i bardzo pyszny przepis na drobiowe medaliony w sosie winnym. Do przygotowania medalionów potrzebne jest mięso z piersi kurczaka, które należy pokroić na mniejsze porcje, rozbić na małe medaliony, następnie krótko smażyć na oliwie z dodatkiem masła. Sos do medalionów wykonuje się na bazie pozostałego po smażeniu mięsa tłuszczu, wywaru drobiowego, cebuli i dodatku kapinki białego wina. Mogę Was zapewnić, że konsumpcja medalionów w takiej postaci spowoduje, że będziecie się głaskać po brzuchu, a przepis wejdzie do waszego stałego menu. Do drobiowych medalionów proponuję przystawkę wykonaną z karmelizowanych młodych warzyw. Przepis na warzywa znajduje się TUTAJ. A teraz zapraszam na szczegóły przepisu.
Aby przygotować medaliony drobiowe w sosie winnym proponuję rozpocząć prace od przygotowania aromatycznego bulionu drobiowego. Następnie cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie na 1 cm plastry (1). Pierś drobiową oczyśćcie z błon, umyjcie, pokrójcie na porcję i rozbijcie każdą na grubość ok. 5 mm (2). Na patelnię dodajcie oliwę (3).
Do oliwy dodajcie masło (4), które spowoduje, że medaliony ładnie i szybko się zezłocą podczas smażenia, poza tym masło nada również pyszny aromat sosowi. Na rozgrzany tłuszcz włóżcie wszystkie przygotowane medaliony i szybko je usmażcie z obu stron (5). Do smaku dodajcie sól (6)
oraz pieprz (7). Usmażone medaliony usuńcie z patelni (8) i wlejcie przygotowany wcześniej bulion drobiowy (9).
Do bulionu dodajcie plasterki cebuli (10). Całość gotujcie do momentu kiedy cebula stanie się miękka, wtedy na powrót włóżcie na patelnię usmażone medaliony (11), dodajcie wino (12) i zredukujcie sos do aksamitnej konsystencji. Medaliony wyłóżcie na talerz, dodajcie mięciutką cebulę i pyszny sos.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję