![]() |
Kawałki melona podawane z plasterkami szynki długodojrzewającej jest jedną z najpopularniejszych zakąsek kuchni włoskiej. Melon z szynką najlepiej smakuje podczas upalnych letnich dni. Fantastycznym pomysłem jest podać melona z szynką w towarzystwie grillowanych warzyw, kawałka sera, na przykład sera mozzarella. Warto dodać również plasterek suszonego pomidora z zalewy lub zielone oliwki. Jestem pewna, że taki fantazyjny talerz przekąsek spełni waszą letnią zachciewajkę na zjedzenie lekkiej kolacji. W ofercie handlowej najczęściej spotykana jest szynka Parmeńska. Niestety nie mogę z czystym sumieniem do tego dania polecić szynki krojonej i hermetycznie pakowanej, która dostępna jest w popularnych sieciach handlowych. Rozglądajcie się za sklepami które oferują szynkę krojoną na miejscu. Spróbujcie nakłonić sprzedawców, aby kroili dla Was wręcz przeźroczyste plasterki szynki. Właśnie taka grubość szynki Parmeńskiej lub szynki San Daniele harmonizuje z delikatnym i soczystym owocem melona.
![]() |
![]() |
![]() |
Melona przekrójcie na dwie połówki (1). Z każdej połówki melona usuńcie pestki (2) (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Teraz pokrójcie melona na cząstki (4) (5). Następnie z każdej cząstki odkrójcie skórkę melona (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Przygotujcie plastry szynki (7). Każdą cząstkę melona owińcie w plaster szynki długodojrzewającej (8). Melon z szynką parmeńską jest już gotowy (9)
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję