PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Melon z szynką parmeńską

Melon z szynką parmeńską
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Zupa curry z kurczkiem

Kawałki melona podawane z plasterkami szynki długodojrzewającej jest jedną z najpopularniejszych zakąsek kuchni włoskiej. Melon z szynką najlepiej smakuje podczas upalnych letnich dni. Fantastycznym pomysłem jest podać melona z szynką w towarzystwie grillowanych warzyw, kawałka sera, na przykład sera mozzarella. Warto dodać również plasterek suszonego pomidora z zalewy lub zielone oliwki. Jestem pewna, że taki fantazyjny talerz przekąsek spełni waszą letnią zachciewajkę na zjedzenie lekkiej kolacji.  W ofercie handlowej najczęściej spotykana jest szynka Parmeńska. Niestety nie mogę z czystym sumieniem do tego dania polecić szynki krojonej i hermetycznie pakowanej, która dostępna jest w popularnych sieciach handlowych. Rozglądajcie się za sklepami które oferują szynkę krojoną na miejscu. Spróbujcie nakłonić sprzedawców, aby kroili dla Was wręcz przeźroczyste plasterki szynki. Właśnie taka grubość szynki Parmeńskiej lub szynki San Daniele harmonizuje z delikatnym i soczystym owocem melona.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Melona przekrójcie na dwie połówki (1). Z każdej połówki melona usuńcie pestki (2) (3).

Teraz pokrójcie melona na cząstki (4) (5). Następnie z każdej cząstki odkrójcie skórkę melona (6).

Przygotujcie plastry szynki (7).  Każdą cząstkę melona owińcie w plaster szynki długodojrzewającej (8). Melon z szynką parmeńską jest już gotowy (9)

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh


 

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE