PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Mintaj zapiekany w sosie pomidorowym

Mintaj zapiekany w sosie pomidorowym
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Ciasto z owocami

Mam dla Was przepis na mintaja absolutnie doskonały. Osoby, które dopiero się oswajają z przepisami na ryby, na pewno ucieszy fakt, że ten przepis wykorzystuje filety rybne, a więc jest gwarancja braku ości. Inna dobrą wiadomością jest to, że filety mintaja można zastąpić filetami z dorsza lub filetami z morszczuka. W przepisie chodzi raczej o metodę w jaki sposób przygotować pyszną rybę w sosie pomidorowym. Aby przygotować danie rybne według tego przepisu należy filety podzielić na mniejsze porcje, oprószyć je w mące i chwilę smażyć. Następnie należy zająć się sosem pomidorowym. Sos pomidorowy musi być doskonały, aromatyczny, dlatego nie zawahajcie się dodać czosnku, kaparów, oregano i czarnych oliwek. Gotowy, zredukowany, a zatem błyszczący sos należy połączyć z usmażonymi filetami z ryby i całość zapiec w piekarniku. Wysoka temperatura doskonale zwiąże sos z rybą. Ostatnia wiadomość: jeśli przygotujecie ten przepis to tak naprawdę przygotujecie rybę na sposób neapolitański. Czy kogoś zawiodła kuchnia włoska ? Serdecznie polecam i zapraszam na przepis krok po kroku.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Filety z mintaja, jeśli są mrożone musicie rozmrozić i dokładnie odcisnąć wodę. Następnie pokrójcie mintaja na 4-5 cm kawałki (1). Każdy kawałek mintaja obtoczcie w mące (2). Na patelni rozgrzejcie olej i usmażcie kawałki mintaja (3).

x

Usmażonego mintaja wyłóżcie na  papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu (4). Do drugiej patelni dodajcie kilka łyżek oliwy EV, dodajcie ząbek czosnku. Po zaaromatyzowaniu oliwy czosnek usuńcie lub pozostawcie do końca przygotowywania potrawy. Następnie dodajcie pomidory z puszki, chwilę je pogotujcie, a następnie dodajcie kapary (5), czarne oliwki (6).

W czasie gotowania dodajcie oregano. Możecie użyć również oregano suszonego (7) (8). Sos doprawcie do smaku solą oraz czarnym mielonym pieprzem. Można dodać również płatki chilli. Sos gotujcie przez ok. 15-20 minut do zredukowania, aż stanie się gęsty i błyszczący (9). 

Teraz kawałki usmażonego mintaja ułóżcie w naczyniu do zapiekania lub w patelni, która nie posiada żadnych plastikowych elementów (10). Dodajcie przygotowany sos pomidorowy (11). Nastawcie piekarnik na 170 stopni (12).

Całość zapiekajcie przez ok. 15-20 minut (13), po czym smażony mintaj zapieczony w sosie pomidorowym gotowy jest do podania (14) (15).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE