Oto moja wersja ciasta “Mleczna Kanapka”: czekoladowy puszysty biszkopt oraz pyszny mleczny krem waniliowy, który wykonałam na bazie budyniu z mąki krupczatki i bitej śmietany.
Przepis na mleczną kanapkę należy do kategorii bardzo łatwych i z moimi instrukcjami każdy da radę je wykonać; zarówno początkujący piekarze jak i dzieci. Mleczną kanapkę przygotowałam na konkurs Piątek Pieczenia Początek, którego jestem animatorką. Przepis wykonałam przy użyciu Mąki Basia Extra wypiek do biszkoptów typ 400 oraz z Mąki Krupczatki typ 450.
Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z jego realizacji.
Przygotowanie biszkoptu: do miski wybijcie jajka. Dodajcie szczyptę soli. Rozpocznijcie ubijanie jajek na najwyższych obrotach, po chwili zacznijcie dodawać cukier (1). Następnie dodajcie na raz: mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wszystko wymieszajcie mikserem do połączenia się składników (2) (3).
Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłóżcie papierem do pieczenia. Przełóżcie na nią ciasto i rozprowadźcie je na całej powierzchni (4). Pieczenie: 170-180 stopni, bez termoobiegu, środkowa półka. Ciasto musi się piec przez ok. 12 minut lub do suchego patyczka. Przygotowanie kremu. Pracę proponuję rozpocząć od przygotowania budyniu: Do garnka dodajcie: mąkę krupczatkę, cukier, mleko i aromat waniliowy (5) (6). Całość zagotujcie- pamiętajcie o mieszaniu- powstanie bardzo gęsty budyń.
Gotowy budyń przełóżcie do półmiska, przykryjcie go talerzem ( aby nie powstał kożuch) i pozostawcie do wystudzenia (7). Przygotowanie żelatyny: do żelatyny dodajcie ok. 70-100 ml śmietany (8). Pozostawcie ją do napęcznienia na ok. 10 minut. Następnie włóżcie ją do kuchenki mikrofalowej na kilka sekund, aby żelatyna się rozpuściła w śmietanie. Nie zagotujcie żelatyny. Resztę śmietany ubijcie na sztywno. Jeśli używacie zwykłą śmietankę do gotowania, pamiętajcie aby dodać stabilizator. Ubitą śmietanę dodajcie do zimnego budyniu (9).
Dodajcie też przygotowaną żelatynę (10). Całość wymieszajcie mikserem używając najszybszych obrotów. Do kremu możecie również dodać sok z cytryny do smku. Składanie ciasta: upieczony biszkopt przekrójcie na pół. Jedną połowę posmarujcie przygotowanym kremem i przykryjcie go drugą połową (11). Ciasto włóżcie na 60 minut do lodówki. Następnie je wyjmijcie i pokrójcie na mniejsze kawałki- kanapki (12).