![]() |
Oto moja wersja ciasta “Mleczna Kanapka”: czekoladowy puszysty biszkopt oraz pyszny mleczny krem waniliowy, który wykonałam na bazie budyniu z mąki krupczatki i bitej śmietany.
Przepis na mleczną kanapkę należy do kategorii bardzo łatwych i z moimi instrukcjami każdy da radę je wykonać; zarówno początkujący piekarze jak i dzieci. Mleczną kanapkę przygotowałam na konkurs Piątek Pieczenia Początek, którego jestem animatorką. Przepis wykonałam przy użyciu Mąki Basia Extra wypiek do biszkoptów typ 400 oraz z Mąki Krupczatki typ 450.
Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z jego realizacji.
![]() |
![]() |
![]() |
Przygotowanie biszkoptu: do miski wybijcie jajka. Dodajcie szczyptę soli. Rozpocznijcie ubijanie jajek na najwyższych obrotach, po chwili zacznijcie dodawać cukier (1). Następnie dodajcie na raz: mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wszystko wymieszajcie mikserem do połączenia się składników (2) (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłóżcie papierem do pieczenia. Przełóżcie na nią ciasto i rozprowadźcie je na całej powierzchni (4). Pieczenie: 170-180 stopni, bez termoobiegu, środkowa półka. Ciasto musi się piec przez ok. 12 minut lub do suchego patyczka. Przygotowanie kremu. Pracę proponuję rozpocząć od przygotowania budyniu: Do garnka dodajcie: mąkę krupczatkę, cukier, mleko i aromat waniliowy (5) (6). Całość zagotujcie- pamiętajcie o mieszaniu- powstanie bardzo gęsty budyń.
![]() |
![]() |
![]() |
Gotowy budyń przełóżcie do półmiska, przykryjcie go talerzem ( aby nie powstał kożuch) i pozostawcie do wystudzenia (7). Przygotowanie żelatyny: do żelatyny dodajcie ok. 70-100 ml śmietany (8). Pozostawcie ją do napęcznienia na ok. 10 minut. Następnie włóżcie ją do kuchenki mikrofalowej na kilka sekund, aby żelatyna się rozpuściła w śmietanie. Nie zagotujcie żelatyny. Resztę śmietany ubijcie na sztywno. Jeśli używacie zwykłą śmietankę do gotowania, pamiętajcie aby dodać stabilizator. Ubitą śmietanę dodajcie do zimnego budyniu (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Dodajcie też przygotowaną żelatynę (10). Całość wymieszajcie mikserem używając najszybszych obrotów. Do kremu możecie również dodać sok z cytryny do smku. Składanie ciasta: upieczony biszkopt przekrójcie na pół. Jedną połowę posmarujcie przygotowanym kremem i przykryjcie go drugą połową (11). Ciasto włóżcie na 60 minut do lodówki. Następnie je wyjmijcie i pokrójcie na mniejsze kawałki- kanapki (12).