Moqueca to danie kuchni brazylijskiej. Przygotowywane jest z regionalnych ryb oraz owoców morza, warzyw, przypraw i ziół z dodatkiem mleka kokosowego, będącego znakiem rozpoznawczym brazylijskiej nowoczesnej gastronomii. Jak sami zobaczycie przepis przygotowuje się bardzo sprawnie i składa się z niewielu składników. Polecam nie pomijać, ani nie zastępować niczym: kolendry, limonki oraz mleka kokosowego- są to składniki kluczowe dla tego przepisu. Ja do przygotowania Moqueca użyłam filetów z dorsza oraz krewetki. Zamiast dorsza można użyć inne filety rybne. Efekt końcowy bardzo mnie zadowolił. Na 100 % będę wracać do tego przepisu. Jest fantastyczny. Moqueca świetnie się komponuje z ugotowanym ryżem. Zapraszam na szczegóły przepisu.
Marynowanie: jeśli używacie produktów mrożonych, rozmroźcie je, umyjcie i odciśnijcie nadmiar wody. Usuńcie pancerzyki z krewetek. Do filetów rybnych oraz do krewetek dodajcie sok z limonki, sól oraz pieprz (1) (2). Wszystko włóżcie do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotujcie pozostałe składniki: paprykę (3),
i cebulę pokrójcie w krążki (4), poszatkujcie kolendrę. Przygotowanie Moqueca: na patelnie dodajcie olej oraz cebulę. Duście cebulę przez jakiś czas na bardzo małym ogniu aż częściowo zmięknie (5). Teraz dodajcie paprykę (6).
Patelnię przykryjcie pokrywką i kontynuujcie duszenie do momentu kiedy cebula będzie miękka (7). Teraz dodajcie mleko kokosowe (8), i kiedy będzie już ciepłe włóżcie na patelnię filety rybne (9),
a po 2-3 minutach również krewetki (10). Dodajcie również cały sok z limonki z marynaty. Do smaku dodajcie sól i pieprz (11). Całość gotujcie przez 5-10 minut. Zredukujcie sos do ulubionej konsystencji. Na koniec dodajcie poszatkowaną kolendrę (12). Gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję