Przepis na mozzarellę w sosie pomidorowym wprawił mnie w prawdziwy zachwyt. To danie z mozzarelli, w domowym obiegu, otrzymało nazwę Mozzarella Margherita, gdyż w naszej ocenie jest to oczywiste nawiązanie do ulubionej pizzy Margherita. Choć to nie jest pizza, mozzarella Margherita całkowicie spełniła naszą zachciewajkę. Przepis z mozarellą zawiera wszystkie charakterystyczne składniki dla pizzy Margherita, a więc jest sos pomidorowy, oregano, plasterki mozzarelli. Ciasto do pizzy bardzo dobrze udawane jest przez chleb, które podawany jest do dania. Co ważne, ser Mozzarella ciągnie się tak samo rozkosznie, jak na ciepłej pizzy. Smak sosu pomidorowego został podkręcony anchois, jeśli dodałabym kapary i czarne oliwki, otrzymałabym nawet Pizzę Siciliana. Bardzo dobrze wykombinowane. Niebo w gębie. Koniecznie do wypróbowania.
X |
Pokrójcie ser mozzarella na grube plastry (1). Każdy plaster sera mozzarella obtoczcie w tartej bułce (2) (3).
Obierzcie z łupin czosnek (4), fileciki anchois pokrójcie na małe kawałeczki (5). Oba składniki dodajcie na patelnię (6).
Dodajcie oliwę, chwilę przesamażcie całość (7), następnie dodajcie płatki chilli (8) oraz pomidory z puszki (9).
Całość gotujcie do zredukowania się sosu, aż będzie gęsty i błyszczący. W międzyczasie dodajcie sól i pieprz do smaku oraz oregano (10). Teraz do gorącego sosu włóżcie obtoczone w bułce tartej plastry sera mozzarella (11). Po około 1-2 minutach przełóżcie plastry na drugą stronę i po około następnej minucie ser jest już miękki i można go wykładać na talerze wraz z sosem (12). Podawajcie z białym pieczywem.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję