Zapraszam Was na przepis na wilgotne czekoladowe muffiny z Nutellą. Przepis jest bardzo łatwy i gwarantuję, że po upieczeniu muffinek uzyskacie puszystą babeczkę wypełnioną czekoladowym kremowym sercem. Tak przynajmniej się stanie jeśli użyjecie krem czekoladowy Nutella. Nie próbowałam tego przepisu z innym kremem czekoladowym, zatem wyprzedzając wasze pytania, czy mogę użyć kremu marki X,Y Z- odpowiadam- nie wiem jak te kremy się zachowają podczas pieczenia.
Czas przygotowania muffinek określiłam na 2 godziny, ale jest to czas, który obejmuje mrożenie, pieczenie i zakręcenie ciasta na muffinki. W tym ostatnim przypadku będzie Wam potrzebne przysłowiowe 5 minut.
Do przygotowania przepisu zamiast jogurtu możecie użyć mleka, maślanki, kefiru lub nawet połączyć wszystkie te rodzaje nabiału w dowolnych proporcjach, w zależności ile czego macie w lodówce. Zamiast sody możecie użyć proszek dopieczenia w ilości 2 łyżeczek. Polecam również dodać aromat pomarńczowy- czekolada i pomarańcza to małżeństwo IDEALNE. Muffiny możecie mrozić- to naprawdę bardzo wdzięczny przepis z cyklu- paluszki lizać i głaskać się po brzuszku. Zapraszam na jego szczegóły oraz na FILM z mojej kuchni.
Przygotowanie czekoladowych muffinów proponuje rozpocząć od kremu. Z Nutelli uformujcie porcyjki wielkości orzecha (1). Włóżcie je do zamrażarki na godzinę. Do miski dodajcie pozostałe składniki przepisu. Ich temperatura i kolejność dodawania nie mają znaczenia. Polecam kakao przesiać przez sitko, aby nie było ewentualnych grudek (2) (3).
Zamiast sody można dodać proszek do pieczenia (4). W formie do muffinów umieśćcie papiloty. Do każdej dodajcie ok. 1 łyżki przygotowanego ciasta oraz zamrożoną porcję kremu Nutella (5). Teraz resztę ciasta dodajcie na wierzch każdej muffiny. Piecznie: nastawcie piekarnik na 170 stopni bez termoobiegu, środkowa półka. Muffiny muszą się piec przez 25 minut (6).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję