Przepisy na muffiny należą do najłatwiejszych i zawsze się udają. Wystarczy do składników mokrych dodać składniki suche i całość krótko wymieszać rózgą kuchenną. Tym razem polecam muffiny z porzeczkami oraz białą czekoladą.
Wierzch muffinek udekorowałam porzeczkami. Raczki same sięgały po kolejne babeczki. Przepis możecie również wykonać wykorzystując do niego mrożone porzeczki bez potrzeby ich rozmrażania. Do przygotowania przepisu użyłam min. Mąkę Tortową Extra Basia oraz Mąkę Tortową Orkiszową. Gorąco polecam i zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z jego realizacji.
Składniki suche: do miski dodajcie mąkę, cukier, sodę. Zamieszajcie (1) (2) (3).
Składniki mokre: do drugiej miski dodajcie jajka, mleko, olej, Kolejność nie ma znaczenia (4) (5). Całość rozkłóćcie przy pomocy rózgi kuchennej lub miksera, dodajcie porzeczki (6) i łyżką wymieszajcie składniki. Ciasto będzie dość rzadkie.
Teraz ciasto umieśćcie w formie do muffinek wyłożonej papilotkami (7). Piecznie: nastawcie piekarnik na 180 stopni bez termoobiegu. Muffiny muszą się piec 20 minut. Upieczone i wystudzone muffiny udekorujcie rozpuszczoną czekoladą, zanim czekolada stężeje dodajcie również porzeczki (8) (9).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Białą czekoladę można rozpuścić w kuchence mikrofalowej (ok. 2 minuty) lub w kąpieli wodnej.