![]() |
Proponuję przepis na mus z białej czekolady, przetestowany, pyszny, fantastyczny, taki dmuchany, czyli właśnie taki, jaki powinien być mus. Absolutnie zjawiskowy, jego zrobienie to łatwizna i tylko 3 składniki. W konkursie popularności mus z białej czekolady przegrywa odrobinę z musem czekoladowym, w sensie musem wykonanym z ciemnej czekolady. Nie trzeba szukać zbyt daleko przykładów, mnie samej na hasło mus czekoladowy, przychodziły do głowy wszystkie czekolady świata, a dopiero na samym końcu biała czekolada. Od teraz to się zmieni. Mus z białej czekolady można podawać w postaci deserów, dokładnie tak, jak w tym przepisie. Niemniej jednak, mus z białej czekolady, podobnie jak mus brązowy, można użyć jako krem do przełożenia ciast i tortów
![]() |
![]() |
![]() |
Płatki żelatyny namoczcie na ok. 5 minut w dowolnej ilości zimnej wody (1). Czekoladę najlepiej rozdrobnić na małe kawałki, dzięki czemu skrócicie czas jej rozpuszczania (2). Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej, czyli w naczyniu umieszczonym nad parą (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Upewnijcie się, że naczynie nie dotyka wody (4). Kiedy czekolada zacznie się rozpuszczać dodajcie 120 ml śmietany (5) oraz żelatynę, z której przedtem musicie odcisnąć wodę (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Całość mieszajcie do momentu całkowitego rozpuszczenia się żelatyny (7). Następnie zdejmijcie naczynie z nad pary i pozostawcie do przestudzenia. Do masy czekoladowej dodajcie 200 ml ubitej śmietany (8). Całość wymieszajcie do połączenia się składników (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Na dno pucharków do deseru włóżcie kilka wybranych owoców (10). Ja wybrałam wiśnie amarena w syropie (11) . Pucharki wypełnijcie musem czekoladowym (12).
![]() |
![]() |
![]() |
Następnie pucharki z musem czekoladowym umieśćcie w lodówce do stężenia (13). Mus będzie gotowy po około 4 godzinach. Przed podaniem udekorujcie mus (14). Ja użyłam syropu wiśni amarena. Gotowy puszysty mu z białej czekolady (15).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję