Dziś proponuję Wam przepis na naleśniki meksykańskie. Przepis na takie naleśniki jest kilku etapowy. Pierwszy etap to przygotowanie farszu z dodatkiem awokado, soku z limonki w słodkich pomidorków koktajlowych. Smak farszu wzbogacają usmażone i aromatyczne kawałeczki piersi kurczaka. Ostatni etap to przygotowanie ciasta na naleśniki. Ciasto zawiera w swoim składnie tłuszcz dlatego naleśniki podczas pieczenia listkują i się wybrzuszają.
Do każdego naleśnika dodałam starty żółty ser. Zrobiłam to kiedy naleśniki były jeszcze na patelni dlatego ser apetycznie się roztopił. Sądzę, że tak przygotowane meksykańskie naleśniki Wam zasmakują. Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z jego realizacji.
Pracę proponuję rozpocząć od przygotowania farszu. Miąższ awokado pokrójcie w kosteczkę (1) (2), dodajcie sok z limonki, pokrojony szczypiorek (3),
pokrojone w cząstki pomidorki koktajlowe oraz przyprawy. Całość wymieszajcie i pozostawcie aby smaki się przegryzły (4). Przygotowanie naleśników: do przesianej mąki orkiszowej dodajcie mleko (5) (6),
jajko, sól, pieprz i oliwę (7) (8) (9).
Rozpocznijcie mieszać składniki rózgą dodając gazowaną wodę w takiej ilości aby ciasto było dość rzadkie (10). Gotowe ciasto na naleśniki pozostawcie na 15 minut. W tym czasie pokrójcie pierś kurczaka w kostkę i usmażcie na oleju dodając przyprawy (11). Na nieprzywierającej patelni usmażcie naleśniki. W razie potrzeby dodajcie odrobinę tłuszczu (12).
Na na każdy naleśnik połóżcie starty żółty ser, poczekajcie aż ser się roztopi i złóżcie naleśnik na pół (13). Wyłóżcie naleśnik na talerz i dodajcie przygotowany farsz z awokado oraz kawałki kurczaka (14). Złóżcie naleśnik w stożek i zepnijcie go wykałaczką (15).
Polecam usmażyć dość cienkie naleśniki.