![]() |
Dziś dla odmiany proponuję Wam zrobić naleśniki z mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Zaletą takich naleśników jest to, że skonsumujecie sporo błonnika, a jak wiadomo dobrych rzeczy nigdy nie jest dość. Wykonanie naleśników jest bardzo proste. W odróżnieniu od naleśników, które robię z mąki o niskim typie, tutaj dodałam wodę gazowaną, aby ciasto na naleśniki było bardziej “napowietrzone” oraz szczyptę cynamonu, aby dodać im aromatu.
Do przygotowania farszu do naleśników użyłam twaróg, banany oraz miód w ilości do smaku. Można ten składnik pominąć. Dodatkowo znajdziecie w farszu całe owoce borówek. Gotowe naleśniki posmarowałam jogurtem naturalnym. Były pyszne. Przepis na naleśniki jest zawsze trochę intuicyjny. Podaję takie ilości składników, które zużyłam. Do przygotowania przepisu użyłam min. Mąkę Orkiszową Pełnoziarnistą Basia. Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z jego realizacji.
![]() |
![]() |
![]() |
Przygotowanie naleśników pełnoziarnistych: do miski wybijcie jajka i dodajcie szczyptę soli (1). Przy pomocy rózgi lub widelca – rozkłóćcie jajka. Następnie dodajcie gazowaną wodę (2), mleko (3) i znów wszystko wymieszajcie.
![]() |
![]() |
![]() |
Teraz dodajcie mąkę orkiszową pełnoziarnistą (4), szczyptę cynamonu (5), ponownie wszystko wymieszajcie i pozostawicie ciasto na naleśniki na 15 minut. W zależności od gęstości ciasta możecie dodać trochę mąki lub mleka. Usmażcie naleśniki na oleju (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Przygotowanie farszu do naleśników. Do pojemnika blendera dodajcie twaróg, pokrojone banany oraz miód (7). Całość zmiksujcie na krem. Posmarujcie nim wszystkie naleśniki, dodajcie borówki i zrolujcie je (8) (9). Na gotowe naleśniki dodajcie kleksy jogurtu- jeśli używacie.