PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2022-11-12

Nowoczesne Podpłomyki

Nowoczesne Podpłomyki
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 10 sztuk
 
Przeczytaj również: Aromatyczna zupa z czerwonej soczewicy

Podpłomyki to najstarsza forma pieczywa, którego głównym składnikiem jest mąka, woda i sól. Moja babcia wypiekała podpłomyki na płycie pieca kuchennego. Czasy się zmieniły, piec został zastąpiony kuchnią gazową lub indukcyjną, a żeliwną płytę zastąpiła patelnia teflonowa. Postanowiłam też "podrasować" tradycyjny przepis na podpłomyki dodając do niego tłuszcz w postaci oleju rzepakowego lub słonecznikowego. Tradycyjne podpłomyki wykonuje się z mąki o niskim typie, czyli takiej która zawiera dużo skrobi, mało błonnika, dzięki którym ciepłe podpłomyki są w miarę elastyczne. Z kolei dodając tłuszcz można podpłomyk zrobić z mąki o wysokim typie bez ryzyka, że placek będzie sztywny i twardy jak kamień. Na przykład do wykonania tego przepisu wymieszałam mąkę typ 650 oraz 1850 w proporcjach ok. 50/50. Jak wiadomo dobrego błonnika nigdy dość w naszej diecie dlatego warto skorzystać z tego przepisu.

Podpłomyki z tego przepisu wykorzystuję w codziennym życiu jak włoską Piadinę, Tortillę czy wrapy, a zatem to co położycie czy zrolujecie w placku zależy od własnych upodobań.  Przepis bardzo polecam i zapraszam na jego szczegóły. Zajrzyjcie również na sam koniec do działu Porady Tapendy.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Przygotowanie podpłomyków: jeśli używacie soli gruboziarnistej, proponuję ją najpierw rozpuścić w zimnej wodzie.

Następnie dodajcie pozostałe składniki przepisu i wyróbcie jednolite ciasto. Gotowe ciasto umieśćcie w woreczku foliowym na kilka minut, aby zawiązała się siatka glutenowa.

Wypiekanie podpłomyków: ciasto podzielcie na kawałki. Każdy rozwałkujecie na grubość ok 2 mm. Podczas rozwałkowywania używajcie małe ilości mąki do podsypywania. Podpłomyki wypiekajcie z każdej strony na suchej teflonowej patelni.


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 
  1. Jeśli ciasto wykonujecie ręcznie, wówczas polecam wszystkie składniki do wstępnego ich połączenia wymieszać w misce, a następnie wyłożyć ciasto na stolnicę i je ostatecznie wyrobić.
  2. W zależności od rodzaju mąki (  wysoki typ) może zaistnieć konieczność dodania odrobiny wody do połączenia się składników. 
  3. Niewykorzystane surowe ciasto można przechowywać w woreczku foliowym przez 2-3 dni w lodówce.
  4. Gotowe podpłomyki, wg tego przepisu, można przechowywać w lodówce, a następnie wystarczy je podgrzać przez kilka sekund w kuchence mikrofalowej. Placki będą ciepłe i elastyczne.  
•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE