PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-07-12

Okoń morski w sosie pomidorowym z groszkiem i ziemniakami

Okoń morski w sosie pomidorowym z groszkiem
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 1 h
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Ciastka Truskawkowe

W sieciach handlowym okonia morskiego można spotkać pod nazwą labraks lub bar. Jest to bardzo smaczna morska ryba. Dziś okonia przygotowałam w sosie pomidorowym z dodatkiem anchois, które pięknie uwydatniło smak sosu, oraz z groszkiem. Sos jest szczególny, gdyż został zredukowany do granic możliwości, tak aby stał się tłusty i lśniący od oliwy. W takich warunkach została ugotowana ryba, a na samym końcu do sosu zostały dodane jeszcze ugotowane ziemniaki. Całość wyszła przepysznie. Aby móc cieszyć się smakiem ryby oraz sosu, z jego wszystkimi dodatkami, koniecznym jest wyfiletowanie ugotowanej ryby. Instrukcja jak wyfiletować rybę znajduje się TUTAJ. Zamiast okonia, możecie do przygotowania dania użyć innej ryby. Przepis sprawdzi się z każdą rybką. Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu. 

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Przygotowanie przepisu proponuję rozpocząć od ziemniaków. Ziemniaki obierzcie z łupin i ugotujcie do miękkości. Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie w kosteczkę (1). Jeśli używacie anchois z oleju, pokrójcie je na kawałeczki (2). Rybę starannie oczyśćcie zewnątrz i wewnątrz, a następnie do środka włóżcie rozmaryn oraz czosnek (3).

Na patelnię dodajcie oliwę (4) oraz cebulę (5). Przesmażcie wolno cebulę i kiedy stanie się szklista, dodajcie anchois (6)

Dodajcie również wino, które doda aromatu oraz ułatwi Wam rozpuścić sardele (7). Rozetrzyjcie sardele drewnianą łyżką o dno patelni. Teraz dodajcie pomidory i całość cierpliwie gotujcie tak, aby sos się zredukował (8). Zajmie Wam to około 15 minut. W międzyczasie dodajcie sól oraz pieprz do smaku (9).

Do zredukowanego i błyszczącego sosu włóżcie rybę (11) (12).

Patelnię przykryjcie pokrywką i gotujcie rybę 8-10 minut (13). W połowie wskazanego czasu przełóżcie rybę na drugą stronę i dodajcie groszek (14). Ugotowaną rybą wyjmijcie z patelni, wyfiletujcie, z kolei ziemniaki dodajcie do sosu i całość wymieszajcie (15). Oczyszczone filety podawajcie z ziemniakami oraz z sosem z groszkiem.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE