W sieciach handlowym okonia morskiego można spotkać pod nazwą labraks lub bar. Jest to bardzo smaczna morska ryba. Dziś okonia przygotowałam w sosie pomidorowym z dodatkiem anchois, które pięknie uwydatniło smak sosu, oraz z groszkiem. Sos jest szczególny, gdyż został zredukowany do granic możliwości, tak aby stał się tłusty i lśniący od oliwy. W takich warunkach została ugotowana ryba, a na samym końcu do sosu zostały dodane jeszcze ugotowane ziemniaki. Całość wyszła przepysznie. Aby móc cieszyć się smakiem ryby oraz sosu, z jego wszystkimi dodatkami, koniecznym jest wyfiletowanie ugotowanej ryby. Instrukcja jak wyfiletować rybę znajduje się TUTAJ. Zamiast okonia, możecie do przygotowania dania użyć innej ryby. Przepis sprawdzi się z każdą rybką. Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu.
Przygotowanie przepisu proponuję rozpocząć od ziemniaków. Ziemniaki obierzcie z łupin i ugotujcie do miękkości. Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie w kosteczkę (1). Jeśli używacie anchois z oleju, pokrójcie je na kawałeczki (2). Rybę starannie oczyśćcie zewnątrz i wewnątrz, a następnie do środka włóżcie rozmaryn oraz czosnek (3).
Na patelnię dodajcie oliwę (4) oraz cebulę (5). Przesmażcie wolno cebulę i kiedy stanie się szklista, dodajcie anchois (6).
Dodajcie również wino, które doda aromatu oraz ułatwi Wam rozpuścić sardele (7). Rozetrzyjcie sardele drewnianą łyżką o dno patelni. Teraz dodajcie pomidory i całość cierpliwie gotujcie tak, aby sos się zredukował (8). Zajmie Wam to około 15 minut. W międzyczasie dodajcie sól oraz pieprz do smaku (9).
Do zredukowanego i błyszczącego sosu włóżcie rybę (11) (12).
Patelnię przykryjcie pokrywką i gotujcie rybę 8-10 minut (13). W połowie wskazanego czasu przełóżcie rybę na drugą stronę i dodajcie groszek (14). Ugotowaną rybą wyjmijcie z patelni, wyfiletujcie, z kolei ziemniaki dodajcie do sosu i całość wymieszajcie (15). Oczyszczone filety podawajcie z ziemniakami oraz z sosem z groszkiem.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję