Zapraszam na przepis na oponki serowe. Oponki serowe, podobnie jak pączki, faworki i karnawałowe róże są tradycyjnymi słodkościami przygotowywanymi w okresie karnawału. Nie potrafię sobie wyobrazić, zwłaszcza pożegnania karnawału, choćby bez jednego pączka lub oponki serowej czy nawet faworka.
Wykonanie przepisu na oponki serowe nie przysparza jakichkolwiek trudności, za to konsumpcja dostarcza naprawdę wiele przyjemności. Aby wykonać oponki serowe wystarczy rozetrzeć margarynę z cukrem i stopniowo dodawać twaróg oraz jajka. Na końcu dodawana jest mąka zmieszana z sodą oczyszczoną. Potem jeszcze tylko rozwałkowanie ciasta, szybkie wycięcie oponek serowych i smażenie. Średnica oponek zależy od upodobań. Z kolei ich grubość zależy od grubości na jaką zostało rozwałkowane ciasto. Polecam do ciasta na oponki serowe dodać spirytus, który ogranicza ilość wchłanianego podczas smażenia oleju. Gotowe i wystudzone oponki posypuję tylko cukrem pudrem lub cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego. Voila ` Zapraszam na FILM z realizacji tego przepisu.
Aby przygotować oponki serowe twaróg musicie zmielić lub przecisnąć przez praskę (1). Następnie rozpocznijcie rozcieranie margaryny z cukrem (2) (3).
Dodajcie spirytus (4). Stopniowo dodawajcie twaróg (5) oraz jajka (6).
Pamiętajcie, że przepis zawiera 2 całe jajka oraz dodatkowe 2 żółtka (7). Teraz zmieszajcie mąkę z sodą i dodajcie ją do utartego ciasta. Jeśli ciasto na oponki serowe wyrabiane są przy pomocy robota, wymienić narzędzie na hak do wyrabiania (8) (9).
Wyrobione ciasto przełóżcie na stolnicę oprószoną mąką (10). Podzielcie ciasto na mniejsze części i rozwałkujcie do grubości ok. 1 cm (11) (12).
Przy pomocy szklanki wytnijcie oponki serowe (13). Dziurki w oponce można zrobić na przykład przy pomocy kieliszka (14). W małej oponce serowej odpowiadającej średnicy kieliszka zróbcie dziurkę przy pomocy końcówki lejka. Do garnka dodajcie tłuszcz do głębokiego smażenia (15).
Tłuszcz będzie gotowy do smażenia, kiedy na patyczku pojawią się bąbelki. Wkładajcie oponki po kilka sztuk i smażcie je przez ok. 2 minuty (16), w międzyczasie oponki przekładajcie na drugą stronę (17). Usmażone oponki wykładajcie na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu (18). Gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję