Dziś proponuję bardzo prosty i klasyczny przepis na ośmiornicę- ośmiornicę gotowaną w czerwonym winie, nazywaną również „ pijaną ośmiornicą”. Ośmiornice przygotowane w ten sposób można łączyć z wieloma produktami, a następnie wykorzystywać je do przygotowania wielu rodzajów sałatek, przystawek lub dań głównych. Ja do ugotowanej ośmiornicy dodałam aromatyczny dressing wykonany z oliwy, czosnku, soku z cytryny, pietruszki, soli oraz pieprzu i podałam ośmiornice z równie aromatyczną sałatką ziemniaczaną. Przepis na sałatkę znajduje się TUTAJ. Do przygotowania dania użyłam powszechnie już dostępne mrożone ośmiorniczki o wadze około 150 g oraz wytrawne czerwone wino.
Dressing: do kubeczka lub szklanki dodajcie oliwę (1), natkę poszatkowanej zielonej pietruszki ( świeżej lub mrożonej) oraz sól i pieprz do smaku (2) (3).
Czosnek obierzcie z łupin, przeciśnijcie przez praskę i odajcie go do dressingu. Dodajcie również sok z cytryny (4). Całość energicznie wymieszajcie, tak aby powstała emulsja. Gotowanie ośmiornicy: doprowadźcie do wrzenia wodę z dodatkiem soli oraz wina (5) (6).
Zanim ośmiornice włożycie do wody, najpierw kilka razy zanurzcie ich macki we wrzątku, tak aby się skręciły. Ma to znaczenie tylko estetyczne (7) (8) (9).
Dodajcie liście laurowe i gotujcie ośmiornice do miękkości (11). W zależności od wielkości mięczaka zajmie to około 40 minut (12).
Dobrym sposobem, aby sprawdzić czy ośmiornica jest miękka jest jej nakłucie przy pomocy wykałaczki (13). Jeśli wykałaczka daje się łatwo wbić, to znaczy, że gotowanie można zakończyć. Teraz pozostawcie ośmiornicę do wystudzenia w wodzie w której się gotowała. Następnie ośmiornicę pokrójcie na kawałki (14), połóżcie na talerzu i dodajcie dressing (15).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Ośmiornice dostępne w handlu są już oczyszczone, warto jednak przejrzeć i zweryfikować czy są idealnie czyste. Instrukcja oczyszczenia ośmiorniczek znajduje się TUTAJ