Ośmiornice baby czyli bardzo małe kuzynki dużych ośmiornic wymagają również poddania ich pewnym zabiegom przygotowawczym, zanim ośmiorniczki zostaną wykorzystane w przepisie kulinarnym. Do oczyszczenia ośmiorniczki baby, będą potrzebne nożyczki, nożyce lub nóż oraz deska do krojenia. Ząb ośmiorniczki baby, w porównaniu z zębem dużych gatunków ośmiornic, to zaledwie chrząstka, jednak sugeruję, aby go usunąć po to, aby nic nie zakłóciło konsumpcji przygotowanego dnia. Oprócz usunięcia zęba, należy sprawdzić i oczyścić głowę ośmiorniczki. Na zakończenie już tylko dokładne wypłukanie głowonoga i można rozpocząć gotowanie. Zapraszam na instruktaż.
Odetnijcie głowę od tułowia ośmiorniczki. Najlepiej przy tej operacji sprawdzą się nożyczki lub kuchenne nożyce (1). Drugim cięciem odkrójcie od tułowia aparat gębowy, w którym znajduje się ząb (2). Po tej operacji, w tułowiu pozostanie przelotowy otwór (3).
Jeśli tułów wydaje się Wam zbyt duży, można go podzielić na części (4) (5). Malutka głowa ośmiorniczki gatunku "Baby" nie ukrywa zbyt wiele, jednak koniecznym jest jej przecięcie i oczyszczenie (6).
Oczyśćcie głowę ośmioniczki (7) (8). Na koniec oczyszczone ośmiornice musicie wypłukać dwu-trzykrotnie w zimnej wodzie (9).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję