![]() |
Ośmiornice baby czyli bardzo małe kuzynki dużych ośmiornic wymagają również poddania ich pewnym zabiegom przygotowawczym, zanim ośmiorniczki zostaną wykorzystane w przepisie kulinarnym. Do oczyszczenia ośmiorniczki baby, będą potrzebne nożyczki, nożyce lub nóż oraz deska do krojenia. Ząb ośmiorniczki baby, w porównaniu z zębem dużych gatunków ośmiornic, to zaledwie chrząstka, jednak sugeruję, aby go usunąć po to, aby nic nie zakłóciło konsumpcji przygotowanego dnia. Oprócz usunięcia zęba, należy sprawdzić i oczyścić głowę ośmiorniczki. Na zakończenie już tylko dokładne wypłukanie głowonoga i można rozpocząć gotowanie. Zapraszam na instruktaż.
![]() |
![]() |
![]() |
Odetnijcie głowę od tułowia ośmiorniczki. Najlepiej przy tej operacji sprawdzą się nożyczki lub kuchenne nożyce (1). Drugim cięciem odkrójcie od tułowia aparat gębowy, w którym znajduje się ząb (2). Po tej operacji, w tułowiu pozostanie przelotowy otwór (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Jeśli tułów wydaje się Wam zbyt duży, można go podzielić na części (4) (5). Malutka głowa ośmiorniczki gatunku "Baby" nie ukrywa zbyt wiele, jednak koniecznym jest jej przecięcie i oczyszczenie (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Oczyśćcie głowę ośmioniczki (7) (8). Na koniec oczyszczone ośmiornice musicie wypłukać dwu-trzykrotnie w zimnej wodzie (9).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję